V Kolíně propagovali české tradiční potraviny a jejich ochranu z EU

20.04.2014 20:00

REPORTÁŽ Jak důležitá je podpora kvalitních českých potravin Evropskou unií a s tím související volby do Evropského parlamentu, se snažila ukázat nedělní akce na kolínském náměstí. Lidé se tu mohli seznámit s tradičními potravinami, které Unie již chrání, a naučit se recepty pro jejich výrobu.

V Kolíně propagovali české tradiční potraviny a jejich ochranu z EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Jedná se například o Olomoucké tvarůžky, české pivo, Všestarskou cibuli nebo Hořické trubičky. Poslanecký klub ELS se proto rozhodl zdůraznit podstatu ochranných známek Evropské unie a zároveň vyzdvihl opatření, která již chrání nejen české výrobky, ale současně české spotřebitele.

Evropský parlament prosadil v posledních čtyřech letech nové předpisy pro označení potravin, které umožňují lepší výběr jídla. Třeba údaj o původu potraviny nebo povinnost uvést na obalu alergeny. Tyto informace spolu s kulturním programem přilákaly na náměstí v Kolíně zhruba dvě stovky lidí.


Autor fotografie: Zuzana Koulová

V Kolíně Unii chválili, část politiků by s nimi nesouhlasila

Mohli se s výrobky seznámit, ale také zhlédnout kuchařskou show známého kuchaře Jaroslava Sapíka nebo si poslechnout zpěváka Petra Koláře. Akce měla vyzdvihnout i důležitost květnových voleb do Evropského parlamentu také pro další zásluhy z Bruselu, jako usnadnění podnikání nebo schválení zákonů pro zlepšení životního prostřední i vzdělávání mladé generace.

Některé politické strany v České republice se však dlouhodobě ohrazují proti omezování z Evropské unie. Příkladem je Strana svobodných občanů, která kritizuje nejen společnou měnu euro, jenž podle ní přinesla pouze problémy, ale také nesmyslné zásahy týkající se právě potravin.

Svobodní připomínají rum i pomazánkové máslo

Jako jeden z mnoha příkladů uvádějí tuzemský rum, který Unie zakazuje označovat jako rum, protože není z cukrové třtiny. Podle lídra Svobodných Petra Macha jde o rum, který se nesmí jmenovat rum. Znovu připomínají zákaz pojmenování „pomazánkové máslo“ a další. Svobodní zahájili volební kampaň Zakázanou snídaní, kde servírovali jednotlivě balené pečivo nebo právě pomazánkové máslo a chtěli upozornit na regulaci potravin spojenou s přílišnou byrokracií a vysokými náklady.

S kritikou Evropské unie nyní přichází také občanští demokraté. Do nadcházejících voleb míří s hlasitým protestem proti euru jako společné měně. Také podle posledního průzkumu společnosti STEM se názor Čechů na fungování EU zhoršuje a pouze 27 procent lidí si myslí, že je efektivní.

Členství v EU naopak podporuje jak hnutí ANO Andreje Babiše či ČSSD, tak TOP 09. Ta tvrdí, že se nám díky členství žije lépe, přišly s ním peníze a nakupujeme za nižší ceny.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…