V Koránu najdeme radikální verše o nevěřících, říká orientalista. Ale...

13.04.2016 19:24

Ředitel Orientálního ústavu Akademie věd Ondřej Beránek zavítal do středečního Interview ČT24. Konstatoval, že Korán obsahuje radikální verše vyzývající k útokům na nevěřící. Jenže hodně záleží na tom, jak si jakékoli náboženství sami vyložíte. Většina muslimů žijících na Západě je umírněná a řeší stejné problémy jako my.

V Koránu najdeme radikální verše o nevěřících, říká orientalista. Ale...
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

„Když se podíváte do dějin, tak najdete řadu období a zemí světa, kde fungovalo soužití různých náboženství, ale najdete také oblasti, kde to nefunguje. Vždy záleží na tom, kdo vládne na daném území,“ prohlásil hned v úvodu. „Za posledních padesát až šedesát let bylo to soužití v Evropě většinou naprosto bezproblémové,“ dodal.

Dnes jsou vzájemné vztahy komplikovány obrovským množstvím předsudků na obou stranách. Samotní Češi pak nemají osobní zkušenosti s muslimy a s islámem. Názor si formují jen podle toho, co vidí v médiích. Určité obavy jsou jistě na místě, ale v Evropě nikdy nebyl tak úplně klid. Před čtyřiceti lety v Evropě odpalovali bomby levicoví radikálové. Dnes určité nebezpečí hrozí od zradikalizovaných mladých muslimů. Proč se vlastně radikalizují? „Je to fenomén, kterému mnohdy nerozumí ani jejich rodiče,“ podotkl. Musí se nad tím zamyslet celý svět, Západ i muslimský region.

Často se zmiňuje Saúdská Arábie

Mnohé muslimské země organizují různé konference, kde se snaží radikalizaci zamezit. To je v pořádku. Dnes totiž platí, že většina uprchlíků dnes žije v muslimských zemích. Pravda, země Perského zálivu často nechtějí přijímat uprchlíky. Země jako Bahrajn jsou tak malé, že už na to zkrátka nemají kapacitu.

„Často se zmiňuje i Saúdská Arábie, ale i tam odchází řada uprchlíků. Akorát nemají status uprchlíka, protože přicházejí za rodinami, které už tam pobývají delší dobu,“ popsal situaci v regionu host. Ze 30 milionů občanů Saúdské Arábie prý celá řada pochází z problematických oblastí.

To nic nemění na tom, že v Koránu najdeme výzvy k násilí. Najdeme zde výzvy k eliminaci nevěřících či jinověrců. „Celá řada muslimů tyto apely ani nezná, protože Korán nečetli. Pro většinu muslimů je islám náboženstvím, které převzali od svých otců a dědů. Většina muslimů vám řekne, že je islám náboženstvím středu, že se většina společnosti snaží vyhnout extrémům.“

„Radikální verše v Koránu jsou, to nelze popřít, ale dá se to vysvětlit tak, že pro umírněné muslimy jsou tyto radikální verše dnes naprosto irelevantní. Je třeba je chápat v kontextu doby, v jaké vznikly,“ upozornil orientalista. Náboženské texty jsou vždy komplikované a záleží na tom, jak si je vyložíte.

Čeští muslimové do mešit moc nechodí

Ale pozor, to, že pro západní Evropu není náboženství klíčovým tématem ještě neznamená, že to platí pro celý svět. Pro muslimy je islám důležitý, ale nelze příliš zobecňovat. Na planetě žije miliarda a půl muslimů a mezi nimi najdeme různé typy. Někteří muslimové Západem opovrhují, jiní mu jsou vděční za pomoc.

Radikalizují se především mladí muži z původně nenáboženských prostředí, kteří o islámu ve skutečnosti mnoho nevědí. Řada muslimů se radikalizovala sama sledováním extrémních kázání na serveru YouTube.

„Když se podíváte na muslimy, kteří do Evropy přišli v posledních desítkách let, tak ti většinou žijí našim způsobem života. Mají jednu ženu a řeší stejné problémy, jaké řeší většina populace. V případě českých muslimských komunit chodí do mešity jen malá část muslimů," konstatoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…