V Královéhradeckém a Zlínském kraji dnes potvrdí koaliční dohodu

24.10.2016 6:22

Zástupci pěti politických stran v Královéhradeckém kraji dnes ráno podepíšou koaliční dohodu. Novou radu vytvoří ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostové a Východočeši a TOP 09, hejtmanem má být lídr sociálních demokratů Jiří Štěpán. Hnutí ANO, které volby v regionu vyhrálo, zůstane v opozici. Večer pak podepíší koaliční smlouvu i ve Zlínském kraji, v němž se na spolupráci domluvili vítězní lidovci s ANO, STAN a ODS. Hejtmanem bude podle dohody senátor KDU-ČSL a dosavadní starosta Vsetína Jiří Čunek.

V Královéhradeckém a Zlínském kraji dnes potvrdí koaliční dohodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Hradecká koalice bude mít 24 mandátů z celkových 45. Dosud kraj vedla koalice ČSSD a KSČM, která měla 23 mandátů. Předběžná dohoda o koalici pěti stran vznikla už zhruba pět hodin po uzavření volebních místností a hradecký kraj byl prvním, kde bylo vítězné ANO odsunuto do opozice. V devítičlenné radě kraje obsadí ČSSD místo hejtmana. Jeho prvním náměstkem bude zástupce ODS, druhým náměstkem zástupce Koalice pro Královéhradecký kraj, třetího náměstka budou mít Starostové a Východočeši a čtvrtého TOP 09. Radu dále doplní čtyři radní z ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj a od Starostů a Východočechů.

Ve Zlínském kraji budou mít koaliční strany v zastupitelstvu 29 z 45 křesel. Lidovci obsadí čtyři křesla v radě včetně hejtmana, ANO a STAN po dvou a ODS jedno. Minulé čtyři roky kraj vedla levicová koalice ČSSD, KSČM a Strany práv občanů (SPO), ale ve volbách letos propadla. ČSSD ztratila šest, komunisté pět křesel a SPO se do zastupitelstva vůbec nedostala.


 

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …