V Královéhradeckém kraji jsou koalice domluvené v sedmi z deseti největších měst

17.10.2014 13:52

V Královéhradeckém kraji se týden po volbách podařilo komunálním politikům dojednat koalice v sedmi z deseti největších měst. Koaliční vyjednávání stále pokračují v Hradci Králové, Dvoře Králové nad Labem a Rychnově nad Kněžnou.

V Královéhradeckém kraji jsou koalice domluvené v sedmi z deseti největších měst
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

V krajském městě by podle primátora a lídra vítězného Hradeckého demokratického klubu (HDK) měly základ koalice tvořit HDK, TOP 09 a KDU-ČSL, která kandidovala pod značkou Koalice pro Hradec. Uskupení HDK s TOP 09 a lidovci disponuje v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu pouze 17 hlasy a k nadpoloviční většině potřebuje ještě alespoň jednoho partnera. HDK jedná s ANO 2011, ČSSD a ODS, o podobě koalice by mohlo být jasno v neděli či v pondělí.

Na koalici v Jičíně se domluvily ANO 2011, Sdružení pro Jičín, Volba pro město, ČSSD a TOP 09

V Trutnově se na koalici dohodla vítězná ODS se Sdružením pro Trutnov, Volbou pro město Trutnov (VPM) a TOP 09. V třiatřicetičlenném zastupitelstvu budou společně mít 18 hlasů. Na starostu bude navržen starosta současný, poslanec a lídr ODS Ivan Adamec, který v čele radnice stojí od roku 1998.

Pouhý den po volbách se podařilo vytvořit koalici v Náchodě, kde bude v čele radnice stát jasně vítězná ČSSD s Patrioty města Náchoda a KDU-ČSL. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít koalice 19 hlasů. Na starostu bude navržen starosta současný, poslanec a lídr ČSSD Jan Birke.

Na koalici v sedmnáctitisícovém Jičíně se domluvily ANO 2011, Sdružení pro Jičín, Volba pro město, ČSSD a TOP 09. V jednadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít koalice nejtěsnější většinu 11 hlasů. Starostou by měl být jičínský advokát Jan Malý z vítězného hnutí ANO. ODS, která v Jičíně v posledních 20 letech vládla, míří do opozice.

Ve Vrchlabí, Jaroměři a Novém Městě nad Metují by v čele radnic měli nadále stát současní starostové

Ve Dvoře Králové nad Labem, který je pátým největším městem v hradeckém kraji, volby vyhrálo hnutí ANO 2011. To preferuje širokou koalici, o její podobě by mohlo být rozhodnuto do začátku příštího týdne. Koaliční vyjednávání pokračují také v okresním Rychnově nad Kněžnou. Starosta Jan Skořepa, který stál v čele vítězného subjektu Nezávislí za Rychnov, dnes ČTK řekl, že další jednání o podobě koalice jsou naplánována na příští týden.

Ve Vrchlabí, Jaroměři a Novém Městě nad Metují by v čele radnic měli nadále stát současní starostové Jan Sobotka (sdružení Zvon), Jiří Klepsa (Volba pro město) a Petr Hable (Volba pro Nové Město). V Nové Pace na Jičínsku by měl v čele radnice vystřídat Rudolfa Cogana jeho bratr Josef, oba kandidovali za vítězné Sportovce pro Novou Paku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…