V Kremlu drkotají zuby a naskakuje husí kůže. Klvaňa vyzývá prezidenta Obamu k většímu důrazu

18.08.2014 10:41

Všude tam, kde byl George W. Bush rozhodný a intervenční, stal se Barack Obama vyčkávavým a zdrženlivým. Tak charakterizuje v pondělních Lidových novinách univerzitní pedagog a manažer Tomáš Klvaňa bývalého a současného prezidenta USA. Přiznává ale, že Obamovo postavení je dnes těžší. Problémy, jimž čelí, se s těmi v devadesátých letech nedávají srovnávat.

V Kremlu drkotají zuby a naskakuje husí kůže. Klvaňa vyzývá prezidenta Obamu k většímu důrazu
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Úvodem Klvaňa uvádí, že vznik islámského chalífátu na území Sýrie a Iráku je výsledkem totálního krachu postupu USA na Blízkém a Středním východě od invaze do Afghánistánu v roce 2001. Na selhání se podle něj podílely dvě prezidentské vlády. Jak republikána George W. Bushe, tak Baracka Obamy. K největším Bushovým chybám počítá špatné načasování. „Ukázalo se, že vést souběžně dvě války je na vůli a odhodlání amerických voličů příliš,“ uvedl Klvaňa.

Jak mluví Obama, tak by lídr mluvit neměl

Ten Obamovi mimo jiné zazlívá i to, že při rozhovoru s komentátorem The New York Times Thomasem Friedmanem se předvedl jako „nejvyšší velitel všech analytiků“. Při probírání možností Vladimira Putina totiž řekl: „(Putin) by mohl provést invazi (na východní Ukrajinu).“ Podle Klvani říct toto v roli hlavního světového politika je neodpustitelné. „Ve snaze být zase chvíli prezidentem, Obama dodal, že invaze by ztížila budoucí spolupráci mezi USA a Ruskem. Člověk skoro slyší, jak v Kremlu drkotají zuby a naskakuje strachy husí kůže,“ podotýká Klvaňa ironicky.

Podle něj takto lídr nemluví. „A nemluví-li prezident Spojených států jako lídr, nechová se tak a nemá respekt spojenců ani nepřátel,“ tvrdí Klvaňa s tím, že v mezinárodní politice vládne chaos a nepředvídatelnost a hrubá donucovací síla je zde nezbytným nástrojem.

Klvaňa přiznává, že Obamovo postavení je dnes neskonale těžší. „Problémy, jimž čelí, se s výzvami devadesátých let nedají srovnávat,“ uvádí s tím, že se nedá říct, že by USA mohly vyřešit krize v Afghánistánu, Iráku a Sýrii, protože jejich moc je omezená. „Dobrým začátkem k jejich řešení by však bylo nepřidělávat si víc starostí, nedávat si vlastní góly,“ podotýká Klvaňa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…