V Kyjevě se připravují na novou válku, tvrdí Zacharčenko

26.12.2014 10:41

Šéf samozvané Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko si myslí, že představitelé „válečné frakce" v Kyjevě považují příměří pouze za možnost přeskupit vojska a připravují se na novou válku.

V Kyjevě se připravují na novou válku, tvrdí Zacharčenko
Foto: Marek Havlíček
Popisek: Marek Havlíček přijíždí do Doněcku

Středeční kolo mírových jednání znepřátelených stran o urovnání konfliktu na východě Ukrajiny označili jeho aktéři za velmi těžké. Rozhovory se odehrály v Minsku v Lukašenkově prezidentské rezidenci. V Doněcku o nich včera mluvil vůdce proruských radikálů Alexandr Zacharčenko, podle něhož vzájemné konzultace probíhaly formou videokonference i ve čtvrtek. Jednání skončilo bez nějakých hmatatelných výsledků a k dalšímu se mají strany konfliktu sejít v lednu.

Uzavření ukrajinských letišť podle Zacharčenka ale vypovídá o přípravě na zmaření minského jednání. Podle serveru Prvnízprávy.cz doněcký vůdce poukazuje na uzavření letišť, kam podle něj přicházela vojenská výpomoc pro ukrajinskou stranu konfliktu. Ukrajinská státní letecká služba totiž zakázala od 13. do 16. prosince všechny lety do Charkova, Dněpropetrovsku a Záporoží, údajně z bezpečnostních důvodů.

Podle Zacharčenkových slov tak vzniká podezření, že armádní dopravní letouny, které, podle jeho údajů, přistávají na těchto letištích, „nevezou krupici, ale mezinárodní vojenskou pomoc".

Ukrajinská armáda prý stáhla do oblasti všechny zbraně včetně těžké techniky

Už v polovině listopadu vůdce Doněcké lidové republiky Zacharčenko upozorňoval, že ukrajinská armáda stáhla k Doněcké republice všechny zbraně, které má. „Ukrajinská armáda sem stáhla vše, co má," prohlásil, a to prý včetně těžké techniky.

Ještě předtím poradce ukrajinského ministra vnitra Zorjan Škirjak prohlásil, že ministerstvo obrany země podepsalo dohodu na dodávku vojenské techniky, která bude převezena do bojové zóny na Donbasu. Podle jeho slov celková částka kontraktu tvoří 63 milionů dolarů.

Mezitím se jak povstalci, tak ukrajinská armáda vzájemně obviňují z porušování příměří. Agentury rovněž hlásily, že se většina povstaleckých sil DLR stáhla z bojové linie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…