V Lenoře skončila demolice domu zničeného říjnovou tragédií

23.12.2019 13:41

V Lenoře na Prachaticku skončila demolice domu, který na začátku října zničil požár a výbuch. Při neštěstí jeden člověk zemřel a devět lidí bylo zraněno. Demolice poničeného domu, v němž bylo šest bytů, trvala přes dva týdny a skončila v pátek. ČTK to řekl Jaroslav Vach z táborské firmy Vitas, která bourání zajišťovala.

V Lenoře skončila demolice domu zničeného říjnovou tragédií
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

„Během prací nenastaly žádné komplikace. Zbourali jsme zničený dům, aniž bychom nějak zasáhli ostatní objekty,“ uvedl Vach. Stržený dům byl spojen s dalším obytným domem, který výbuch a požár zasáhl jen částečně. Jeho obyvatelé však několik týdnů zůstávali mimo své domovy a čekali, až bude demolice vedlejšího objektu hotova. „Nyní už jsou všichni zpátky doma,“ řekl dnes ČTK starosta Lenory Antonín Chrapan.

Jeden ze zraněných zůstává podle České televize stále ve vážném stavu v umělém spánku v pražské vinohradské nemocnici.

Kvůli říjnovému neštěstí muselo být evakuováno 19 lidí. Lidé ze zničeného domu podle Chrapana přebývají většinou u příbuzných. Dodal, že nemovitost nevlastnila obec Lenora, a proto záleží na majitelích, jak s pozemkem, na němž dům stál, naloží.

Policisté a hasiči zjišťují přesné příčiny tragické události. Podle místních požár a výbuch úmyslně založil jeden z obyvatelů domu, který v něm zemřel. Policie případ vyšetřuje jako úmyslný trestný čin.

Firmu na demolici domu vybral v řízení Jihočeský kraj, který práce platí. Náklady na likvidaci objektu činí téměř milion korun. Jihočeský kraj také uspořádal sbírku pro postižené obyvatele Lenory, z níž pro ně uvolnil více než půl milionu korun. Další sbírku uspořádala Lenora ve spolupráci s organizací ADRA. Touto cestou získali lidé více než 2,7 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…