V Liberci dnes začne soud s hejtmanem Martinem Půtou

11.09.2018 6:04

U krajského soudu v Liberci začne dnes hlavní líčení v korupční kauze spojené s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, která byla financována z Regionálního operačního programu (ROP) Severovýchod. Obžalován je hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) a dalších 12 lidí, a také čtyři firmy - Geotermální energie pro občany (GEPO), Developer CZ, Gallos a Metrostav. Obžaloba je viní z šesti trestných činů, za které jim hrozí od pěti do 12 let vězení, píše ČTK.

V Liberci dnes začne soud s hejtmanem Martinem Půtou
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Libereckého kraje a předseda STAN Martin Půta

Půta je obžalovaný z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, za což mu hrozí až desetileté vězení. Od začátku vinu odmítá. V pondělí podal jeho obhájce Tomáš Gřivna námitku na podjatost senátu. Jednou z přísedících je totiž Zdeňka Hronová, manželka Půtova spolustraníka Michala Hrona. Důvodem námitky je podle právníka opatrnost. Chce tak předejít dohadům, že si hejtman zařídil, aby rozhodoval někdo, kdo je mu blízký. Bude teď záležet na soudu, jak se s námitkou vypořádá.

Kauza se týká evropských dotací na projekty, které připravila liberecká obecně prospěšná společnost GEPO. Podle policie Půta přijal v souvislosti s rekonstrukcí kostela statisícový úplatek, aby projekt za 65 milionů korun získal evropskou dotaci z ROP Severovýchod. Žádné evropské peníze ale na projekt vyplaceny nebyly. Kauza se týká i dalšího evropského projektu v Liberci, oddychové zóny Perštýn za více než 30 milionů korun. Ani tam žádné evropské peníze vyplaceny nebyly.

Hlavní líčení na naplánováno i na středu a čtvrtek a pokračovat bude také v příštím týdnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…