V Liberci ocenili muže, který při okupaci přenechal místo v sanitce postřelenému

21.08.2014 14:12

Liberec ve čtvrtek uctil oběti srpnové okupace 1968. Medaili města obdržel při vzpomínkové akci sedmdesátiletý Petr Šída. Ač byl před 46 lety sám těžce zraněn, přenechal místo v sanitce neznámému raněnému mladíkovi, pětadvacetiletému Jindřichu Kulišovi.

V Liberci ocenili muže, který při okupaci přenechal místo v sanitce postřelenému
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Sověti opět u liberecké radnice, tentokrát jako atrakce

„Bojoval o život, já byl zraněný od pasu dolů. Držel se za plíce, měl je prostřelené. Tak jsem doufal, že mu to pomůže. Bohužel. V nemocnici mě položili vedle někoho, kdo byl přetažený dekou. Když jsem ji odhrnul, tak jsem viděl, že nepřežil," uvedl Petr Šída. Dnes mu i přesto za jeho čin veřejně poděkovala Nina Vaňková, vdova po Jindřichu Kulišovi. „Pro mě jsi hrdina," řekla.

Při invazi vojsk Varšavské smlouvy zemřelo v Liberci před 46 lety devět lidí a dalších 45 bylo zraněno. Liberec byl prvním velkým městem na cestě okupačních tanků a také místem prvních ostrých střetů s okupanty. Tanky a další vojenská technika v plné bojové pohotovosti totiž mířily do Prahy z Polska. „Nečekal jsem to. Měl jsem vztek a byl jsem rozčarován," řekl Šída.

Spolu s dalšími vzal dlažební kostky od Šaldova divadla a házel je na projíždějící kolonu. Když zastavila na rohu náměstí u radnice, byl asi metr a půl od obrněného transportéru. Z něj pak do davu pálil voják samopalem. Šídu několikrát zasáhl do nohou. „Když střelba utichla, přiběhli dva lidé, za ramena mě táhli pryč a schovali za trubky lešení u radničního sklípku. Tam jsem dostal další zásah," vylíčil. Celkem měl v sobě sedm střel.

„V nemocnici jsem byl nejdéle ze všech zraněných, rok a tři čtvrtě. Pustili mě jen proto, že jsem podváděl a sklepával teplotu na teploměru," zavzpomínal. Následky zranění má dosud. „Když mi před čtyřmi lety dělali v Mladé Boleslavi nová kolena, primářka říkala, že neviděla chodit nikoho jiného s tak rozbitýma nohama," dodal.

Dodnes mu zranění připomínají také kalhoty a boty, které měl 21. srpna 1968 na sobě. Velké zklamání zažil i v roce 1969, kdy si lidé poprvé připomínali oběti okupace. Kytky dávali i na místo, kde okupanti na Šídu a další stříleli. „Přibelhal jsem se tehdy z nemocnice. Policie to obklíčila a lidi vytlačila. Pak přijel traktor a vidlemi naházeli kytky na valník. Jeden civilista si poté sundal kalhoty a na místě, kde umírali lidé, udělal velkou potřebu," uvedl Šída.

Podle něj někteří lidé stále nevěří, že se před 46 lety v Liberci střílelo. Jedna žena ho například zastavila letos na jaře v centru města a nadávala mu do lhářů a říkala: „Byla jsem tehdy na náměstí a nepadl ani jeden výstřel."

reklama

autor: pan, čtk

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…