V Lidicích si dnes lidé připomenou 77 let od vyhlazení obce

15.06.2019 6:40

V Lidicích na Kladensku si dnes lidé připomenou 77 let od vyhlazení obce nacistickými vojáky. Pietního aktu se zúčastní i předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Zprávu přinesla ČTK.

V Lidicích si dnes lidé připomenou 77 let od vyhlazení obce
Foto: Archiv
Popisek: Památník Lidice

Závěrečné slovo bude mít pamětnice, která lidickou tragédii jako dítě přežila, Marie Šupíková a starostka obce Lidice Veronika Kellerová, která je vnučkou jedné z obětí vyhlazení obce.

Pietní akt začne ranní mší českobudějovického biskupa Vlastimila Kročila na základech kostela svatého Martina, akce pokračuje u společného hrobu lidických mužů, kde zazní projevy a budou položeny věnce. Před polednem začne tradiční celostátní přehlídka dětských pěveckých sborů Světlo za Lidice.

V Lidicích žilo za druhé světové války kolem 500 obyvatel, 10. června 1942 zastřelili nacisté 173 lidických mužů. Ženy a děti nejdříve strávily tři dny v tělocvičně kladenského gymnázia, poté byly děti od matek odděleny. Ženy byly převezeny do koncentračních táborů. Děti, které nebyly vybrány k poněmčení nebo přesáhly jeden rok věku, skončily v polském Chelmnu, kde je nacisté s největší pravděpodobností hromadně zavraždili plynem. Obec byla zcela srovnána se zemí. Zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ochrankáři, co našli kokain, ve sněmovně skončili. Ani zrnko pravdy, zuřila Pekarová

13:14 Ochrankáři, co našli kokain, ve sněmovně skončili. Ani zrnko pravdy, zuřila Pekarová

Kdo je favoritem evropských voleb? A jak ovlivňuje Poslaneckou sněmovnu kokainová kauza? V Partii Te…