V Lipsku začaly oslavy 25 let od konce komunismu v NDR

09.10.2014 12:22

Za účasti prezidentů pěti zemí začal v Lipsku slavnostní akt, který připomíná 25. výročí demonstrací, jež vyústily v pád komunistického režimu v bývalé Německé demokratické republice. Hlavním bodem slavnosti bude projev německého prezidenta Joachima Gaucka o významu demokracie. Gauckovými hosty v Lipsku jsou hlavy států Visegrádské skupiny, Česko zastupuje Miloš Zeman.

V Lipsku začaly oslavy 25 let od konce komunismu v NDR
Foto: Radim Panenka
Popisek: Výhled od německého kancléřství na Spolkový sněm

Pětici prezidentů čeká během dne setkání s představiteli města, odpoledne se zúčastní pokračování oslav pokojné revoluce ve východním Německu. V 17:00 se uskuteční modlitba za mír v kostele Nikolaikirche, který byl v roce 1989 výchozím bodem protikomunistické demonstrace. Večer prezidenti zahájí tradiční Festival světel, který se koná v místech, kudy před 25 lety prošel průvod demonstrantů.

Do Lipska se 9. října 1989 sjelo na 70.000 lidí, kteří v centru města demonstrovali proti komunistické vládě v NDR. Přestože do Lipska kvůli očekávané demonstraci dorazily zvláštní policejní jednotky, proti pokojnému průvodu demonstrantů se svíčkami nikdo nezasáhl. Opozice v NDR si zdrženlivost policie vyložila jako důkaz toho, že režim slábne. Následovaly velké demonstrace v dalších městech, které vyvrcholily 9. listopadu 1989 pádem Berlínské zdi.

Akce v Lipsku je součástí letošních oslav 25. výročí konce komunismu ve střední Evropě. Prezidenti Visegrádské skupiny a Německa se už letos zúčastnili oslav v Polsku a v Maďarsku, připomínkové akce vyvrcholí v listopadu na Slovensku a v Česku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…