V Lucerně se bude hrát proti zákazu kouření. Petici za svobodu podpoří řada známých tváří

31.05.2015 18:09

Sdružení SMOKING S vytvořilo petici na podporu zachování současného stavu v oblasti regulace kouření. Petici již podepsalo téměř osm tisíc lidí a na podporu celé petice je dnes večer dokonce naplánován koncert v Praze v Music baru Lucerna. Celou akci podporuje nemalý počet známých osobností.

V Lucerně se bude hrát proti zákazu kouření. Petici za svobodu podpoří řada známých tváří
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Hamleti, Petr Vondráček, Petr Kolář, Ivan Hlas, Michaela Zemánková, Libor Bouček, Monika Absolonová nebo třeba Jiří Pomeje, ti všichni a spoustu dalších vyjádřilo podporu, někteří dokonce účast na plánované akci dnes večer. Petici již podepsalo 7 670 lidí.

Petice požaduje, aby bylo zachováno právo deklarované v Listině základních práv a svobod, tedy svobodně podnikat a vlastnit majetek. Petice tím naráží na to, aby mohli vlastníci restaurací, barů apod. právo na to, zvolit si, jestli bude prostor vyhrazen výhradně pro nekuřáky nebo půjde o dva separované prostory v jednom objektu, kde bude jeden pro nekuřáky a ten druhý pro kuřáky.

Celá petice k zde

Podle navrhovatelů petice má každý člověk své svobodné právo, který podnik chce navštěvovat, tudíž není nucen navštěvovat podniky, kde je kouření povoleno. Na druhou stranu zde existují podniky, kde je kouření zakázáno, a ty mohou nekuřáci prý navštěvovat.

„Jedním z nejcennějších přínosů svobodné demokratické společnosti je právo volby. Zachovejme ho restauracím i jejich hostům,“ je uvedeno v petici jako jeden z argumentů, proč zachovat současný stav. Pokud by se prý návrh na plošný zákaz kouření podařil protlačit, znamenalo by to nemožnost kuřáků navštěvovat své oblíbené podniky. „Zákaz kouření upírá právo provozovat i navštěvovat kuřácké restaurace, protože prostě nebudou existovat. Argument nevědomého poškození zdraví pasivním kouřením není relevantní, protože negativní důsledky kouření jsou velmi dobře známy a neustále všude připomínány,“ píše se v petici.   

reklama

autor: ste

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …