V Maďarsku vyvrcholí schůzka prezidentů zemí Visegrádské čtyřky

09.10.2015 6:01

V Maďarsku dnes vyvrcholí dvoudenní schůzka prezidentů zemí Visegrádské čtyřky (V4 – Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko), kterého se coby zvláštní host účastní i chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovićová. Česko na schůzce zastupuje Miloš Zeman.

V Maďarsku vyvrcholí schůzka prezidentů zemí Visegrádské čtyřky
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Miloš Zeman se na zasedání Visegrádské čtyřky v Maďarsku zdraví s novým polským prezidentem Andrzejem Dudou

Prezidenti čtyř středoevropských států s chorvatskou kolegyní v Balatonfüredu na břehu největšího maďarského jezera ve čtvrtek jednali o uprchlické krizi, která ze zmiňovaných zemí zasáhla zejména Chorvatsko a Maďarsko.

Rozkol uvnitř Visegrádské skupiny vyvolala otázka přerozdělování uprchlíků mezi členské státy Evropské unie na základě kvót. Zatímco Česko, Maďarsko a Slovensko se v září na schůzce unijních ministrů vnitra postavily proti kvótám, Polsko se při hlasování přidalo k většině států EU, které rozmístění 120 000 žadatelů o azyl podpořily.

Na summitu se očekává debata i o energetické bezpečnosti. Slovensko a Polsko již dříve kritizovaly plány na rozšíření plynovodu Nord Stream, který do Německa přepravuje ruský plyn po dně Baltského moře. Nové potrubí by obešlo Ukrajinu a země střední Evropy, které by v budoucnu přišly o výnosy z poplatků za tranzit zemního plynu z Ruska do západní Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…