V Minsku se má celou noc jednat o Ukrajině. Probíhá to super, hlásil ministr Lavrov

11.02.2015 23:10

V Minsku probíhají napjatě sledovaná jednání mezi zástupci Ruska a Ukrajiny, která mají ukončit válku na Ukrajině. Zprostředkovateli jsou německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande. Jednání mají pokračovat celou noc.

V Minsku se má celou noc jednat o Ukrajině. Probíhá to super, hlásil ministr Lavrov
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

Jednání v Minsku začala s dvouhodinovým zpožděním v půl sedmé. Ještě před oficiálním zahájením "v plné sestavě“ se měli Angela Merkelová a Francois Hollande sejít s ukrajinským prezidentem Petro Porošenkem ke krátkému soukromému rozhovoru.

V průběhu jednání prý vyvolala mezi přítomnými novináři rozruch informace, že při jednání došlo k ostré výměně názorů mezi Putinem a Porošenkem, po kterém měl ukrajinský prezident na chvíli opustit jednací sál. Po jeho návratu hostitel, prezident Alexandr Lukašenko, vyzval účastníky jednání ke společnému fotografování. Následovalo další kolo jednání, ve kterém měly být delegace doplněny. Za Rusko jedná kromě Vladimira Putina a šéfa diplomacie Sergeje Lavrova ještě poradce Jurij Ušakov a tiskový mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov.

Na ruské straně byl v průběhu jednání patrný optimismus, přítomný Putinův poradce Vladislav Surkov označil před novináři rozhovory za "výborné“ a když mezi žurnalisty před jedenáctou hodinou středoevropského času přišel ministr Lavrov, hlásil, že "jde to lépe než super“.

Klíčovým bodem jednání má být dělicí linie mezi separatisty a ukrajinskými jednotkami, kolem které by se vytyčilo demilitarizované pásmo. Ukrajina požaduje linii tam, kde byla dohodnuta během prvních zářijových jednání v Minsku, Rusko naopak chce vycházet ze současné situace na bojišti. Zástupci doněckých a luhanských separatistů mají být rovněž přítomni v Moskvě.

Prezident Porošenko přijel do Minsku s cílem "ubránit mír a Ukrajinu“, a pokud jednání selžou, hrozí vyhlášením stanného práva. "Já, vláda i parlament jsme připraveni rozhodnout o zavedení stanného práva na celém území Ukrajiny,“ citovala jej agentura Interfax.

Zatímco v Minsku probíhají jednání, na východě Ukrajiny stále probíhají boje. Přímo v Doněcku měli ráno umírat lidé po střelbě na autobusové zastávce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…