V Moskvě naznačili, jak to bude dál s dodávkami plynu přes Ukrajinu

27.09.2014 20:50

Následující třístranná schůzka zástupců Ruska, Ukrajiny a Evropské unie věnovaná problémům kolem ceny a dodávek plynu Ukrajině se uskuteční 2. nebo 3. října. Podle agentury RIA Novosti to dnes upřesnil ruský ministr energetiky Alexandr Novak. Strany by se měly věnovat pátečnímu ujednání ohledně zajištění zimních dodávek energetické suroviny Ukrajincům, z Kyjeva se ale ozývají nespokojené hlasy.

V Moskvě naznačili, jak to bude dál s dodávkami plynu přes Ukrajinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzavírací ventil, ilustrační foto

V pátek v Berlíně se Novak za účasti komisaře EU pro energetiku Günthera Oettingera předběžně dohodl se svým ukrajinským kolegou Jurijem Prodanem na zajištění dodávek ruského plynu Ukrajině během nadcházející zimy. Kyjev ale musí splatit část dluhu, který na něm požaduje Moskva. Dohodu ovšem v následujících dnech musejí potvrdit vlády obou zemí.

Dosavadní ujednání nahrávají Rusku

Podle Oettingera bylo domluveno, že Ukrajina do konce října zaplatí dvě miliardy dolarů z dluhu za dodávky ruského plynu z minulosti. Další 1,1 miliardy dolarů pak zaplatí do konce roku. Při uhrazení těchto částek bude Rusko Ukrajině v zimě dodávat plyn - pět miliard metrů krychlových plynu s opcí na další odběr, pokud to bude počasí vyžadovat. Na základě dohody by měla Ukrajina platit za odebraný plyn 385 dolarů za 1000 metrů krychlových.

Ujednání odpovídá spíše ruským představám o ceně za plyn a Ukrajina dala najevo, že dohodu považuje jen za přechodné řešení. Už se ale ukázalo, že si strany ústní domluvu vykládají rozdílně. Prodan totiž podle agentury Interfax-Ukrajina upozornil, že zmíněné 3,1 miliardy dolarů nejsou uhrazením části Moskvou požadovaného dluhu, který podle Rusů činí 5,3 miliardy dolarů, nýbrž že to jsou platby předem za plyn, který má být dodán.

Novak v rozhovoru pro televizi Rossija 24 řekl, že se nyní připravuje pro následující jednání písemné vyhotovení páteční dohody, aby se předešlo různým výkladům. „Domluvili jsme se, že se znovu sejdeme příští týden ve čtvrtek nebo v pátek, abychom projednali konečnou dohodu," dodal ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…