V Moskvě se za zavřenými dveřmi jedná o řešení syrské krize

26.01.2015 14:40

Zástupci syrské opozice začali dnes v Moskvě vyjednávat o urovnání syrského konfliktu. Ve středu by se k rozhovorům, které se konají v rezidenci ruského ministra zahraničí, měli připojit zástupci vlády v Damašku. Prezident Bašár Asad v rozhovoru, který poskytl před zahájením dialogu časopisu Foreign Affairs, vyloučil jednání s opozicí podporovanou Západem.

V Moskvě se za zavřenými dveřmi jedná o řešení syrské krize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády se setkali příznivci i odpůrci přijmutí syrských uprchlíků do ČR. Demonstrace se obešla bez vážnějších incidentů

Podle něj jde o loutky západních vlád, které nemají respekt ani mezi opozičními skupinami bojujícími v Sýrii. Asad řekl, že vláda je ochotná jednat jedině se zástupci národní opozice. "To znamená s těmi, kdo hájí zájmy syrského národa, ne s loutkami Kataru, Saúdské Arábie nebo jakékoli západní země včetně USA. Měli by to být Syřané," prohlásil Asad.

Exilová národní koalice, která zaštiťuje skupiny podporované i Západem, se rozhovorů účastnit nechce. Podle agentury AFP přijely do Moskvy asi tři desítky zástupců opozice a většina z nich náleží ke koordinačnímu výboru sil usilujících o demokratickou změnu, který Damašek toleruje. Někteří z přítomných přijeli jako nezávislí.

Exilová opozice je ochotná vyjednávat jedině pod záštitou OSN, jak tomu bylo v minulosti. Dvě kola těchto rozhovorů však kvůli nepřekonatelným sporům o roli Asada v budoucí vládě skončila neúspěchem.

Jedná se za zavřenými dveřmi

Ve středu se má k jednáním v Moskvě připojit vládní delegace. Povede ji syrský velvyslanec při OSN Bašár Džaafarí a podle syrského listu Al-Vatan bude přítomen také poradce ministra zahraničí Ahmad Arnús.

Jedná se za zavřenými dveřmi a Rusko oznámilo předem, že se do čtvrtka, kdy rozhovory mají skončit, neočekává podpis žádné dohody. Má jít pouze o pokus zahájit politický dialog a o snahu pomoci zmocněnci OSN pro Sýrii Staffanovi de Misturovi. Ten už několik měsíců prosazuje, aby se vyjednala aspoň lokální příměří, která umožní pomoci civilistům v bojových zónách.

Syrská vláda minulý měsíc dala najevo, že se chce dohodnout o třech bodech - o společném boji proti terorismu, o usmíření na regionální úrovni a o zahájení rozhovorů o vládě národní jednoty.

Za čtyřleté syrské války zahynulo na 200 000 lidí a z milionů Syřanů se stali uprchlíci. Moskva je kromě Teheránu hlavním ochráncem Asada. USA původně striktně požadovaly Asadovo odstoupení, nyní hovoří o nutnosti hledat jakékoli řešení, které umožní ukončení krize.

V boji proti terorismu jsme ochotni spolupracovat s jakoukoli zemí...

Asad v rozhovoru pro Foreign Affairs hovořil také o náletech koaličních letadel nad částmi Sýrie ve snaze zastavit postup radikálů z Islámského státu. Syrský prezident se domnívá, že tyto nálety by se měly koordinovat se syrskou vládou a že by do operací měly být zapojeny syrské pozemní oddíly. "V boji proti terorismu jsme ochotni spolupracovat s jakoukoli zemí, pokud je to míněno vážně," řekl Asad k dotazu, zda by byl ochoten začít spolupracovat s Washingtonem.

Domnívá se, že by USA měly přimět Turecko zastavit přísun peněz a zbraní do severní Sýrie. USA loni informovaly Sýrii o tom, že zahájí nálety proti IS. "Měli byste se Američanů zeptat, na jaké pozemní jednotky budou spoléhat? Určitě by měly být syrské," řekl.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…