V Moskvě vzpomínali na bolševický převrat. Zatkli odpůrce komunistů

08.11.2015 6:00

Moskevská policie zatkla vůdce mimoparlamentní opoziční strany Jabloko Sergeje Mitrochina za pokus umístit na sídlo generálního štábu symbolickou pamětní tabuli "na počest vojáků, kladoucích ozbrojený odpor bolševickému převratu v roce 1917".

V Moskvě vzpomínali na bolševický převrat. Zatkli odpůrce komunistů
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

"Pokusil se přilepit na budovu tabulku se subjektivním výkladem dějin historických událostí," uvedl policejní mluvčí Andrej Galiakberov, aniž by upřesnil, jaký výklad dějin by pokládal za objektivní. "Na požadavky policistů ukončit protizákonné jednání nereagoval a kladl aktivní fyzický odpor," tvrdil mluvčí. Mitrochin si naopak stěžoval, že s ním policisté zacházeli hrubě. Po sepsání protokolu policisté propustili opozičníka na svobodu. Zodpovídat se má z neuposlechnutí pokynů strážců zákona a z uspořádání nepovolené demonstrace.

Za dob Sovětského svazu se 7. listopad pompézně slavil v celém východním bloku jako výročí bolševické revoluce. Od roku 1995 v ruském kalendáři figuruje jako jeden ze dnů "válečné slávy" v připomínce na 7. listopad 1941, kdy sovětští vojáci rovnou ze slavnostní přehlídky na moskevském Rudém náměstí pochodovali na frontu hájit hlavní město před útokem německých vojsk.

I dnes se na Rudém náměstí uskutečnila vojenská přehlídka, které se zúčastnilo několik tisíc lidí - vojáci, žáci vojenských škol a aktivisté mládežnických organizací. Část jednotek pochodovala v dobových uniformách a po náměstí jela vojenská technika z dob druhé světové války, včetně tanku T-34 a raketometu "Kaťuša".

Jabloko se každým rokem pokouší pořádat obdobné akce u někdejší vojenské školy, kde v roce 1917 bylo ústředí ozbrojeného odporu proti bolševikům. Nyní tato budova patří generálnímu štábu. Odhalování prozatímní pamětní desky je prý už tradice. "V den, kdy komunisté pochodují po ulicích s portréty Stalina a Lenina, přicházíme sem, abychom uctili památku těch, kdo bránil demokratické Rusko," prohlásil Mitrochin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…