V Moskvě zastřelili Borise Němcova, Putinova kritika a Jelcinova vicepremiéra. Kreml hovoří o možné provokaci

28.02.2015 6:41

Nedaleko sídla ruského prezidenta byl v pátek pozdě večer čtyřmi ranami zastřelen známý kritik Kremlu Boris Němcov. S odvoláním na informaci agentury Interfax, kterou záhy potvrdil sám mluvčí Vladimira Putina Dmitrij Peskov, o tom informoval server iDnes.cz.

V Moskvě zastřelili Borise Němcova, Putinova kritika a Jelcinova vicepremiéra. Kreml hovoří o možné provokaci
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Zavražděný kritik Kremlu Boris Němcov

Anketa

Budou se mít vaše děti na světě lépe než vy?

88%
12%
hlasovalo: 122057 lidí

"Neznámý útočník čtyřikrát vystřelil na Borise Němcova. Politik na následky zranění zemřel,“ citovala agentura Interfax svůj zdroj. Tiskové oddělení ruského ministerstva vnitra později potvrdilo vraždu muže v Moskvě, který měl dokumenty na jméno Boris Jefimovič Němcov, dodal Interfax. Podle mluvčího Peskova se mohlo jednat o nájemnou vraždu. Sám Němcov nedávno uvedl, že se bojí, že ho nechá Putin zabít.

Britský server BBC k tomu dodává, že Němcov byl zavražděn nedaleko sídla ruského prezidenta. Údajně byl v tu chvíli na procházce se ženou.

Putinův mluvčí: Mohlo jít o cílenou provokaci

Podle Peskova ruský prezident Vladimir Putin vraždu odsoudil, zároveň však dodal, že zavraždění prominentního opozičního předáka mohla být cílená provokace. Poukázal při tom na chystaný masový protest opozice naplánovaný na neděli.

Sám Boris Němcov v nedávném rozhovoru pro server Sobesednik.ru vyjádřil své obavy z toho, že ho režim nechá zabít. Konkrétně jmenoval prezidenta Putina, kterému se údajně nehodila Němcovova kritika role Ruska ve válce na východě Ukrajiny. "Obávám se, že mě Putin zabije,“ svěřil se se svými obavami v interview vydaném 10. února.

Boris Němcov byl význačným ruským politikem devadesátých let a propagátorem liberálních reforem západního střihu. Prosazoval je nejprve v regionu, později i jako místopředseda ruské vlády. Za vlády Vladimira Putina se stal jeho významným kritikem, účastnil se opozičních demonstrací, několikrát byl na nich zadržen policií. Více si o něm přečtěte ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…