V Německu chce definitivně zůstat jen osm procent syrských běženců. Chtějí se vrátit, až skončí boje a odejde Asad

08.10.2015 12:48

V Německu chce dlouhodobě zůstat jen osm procent syrských běženců, kteří do země přicházejí. Ostatní si přejí vrátit se do vlasti, ale teprve v okamžiku, kdy tam skončí boje. Velká část z nich také jako podmínku svého návratu uvádí odchod prezidenta Bašára Asada. Ukázal to průzkum, který mezi běženci provedly syrsko-německá organizace Adopt the Revolution a Berlínské centrum pro výzkum společnosti (WZB).

V Německu chce definitivně zůstat jen osm procent syrských běženců. Chtějí se vrátit, až skončí boje a odejde Asad
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Syřané zároveň uvádějí dvě hlavní příčiny útěku z vlasti: strach z Asadova režimu nebo z radikálního hnutí Islámský stát (IS). Tři pětiny běženců, kteří přišli do Německa, se ve vlasti obávaly, že je zatknou jednotky věrné prezidentovi. Dvě pětiny jako hlavní důvod útěku označují strach z únosu ozbrojenci IS.

Naprostá většina běženců se chce do Sýrie vrátit, až boje skončí. Polovina z nich nicméně označuje za podmínku návratu i konec Asadovy vlády. Tři pětiny uprchlíků také podpořily vytvoření bezletové zóny nad severní Sýrií, které požaduje Turecko. Podle nich by vznik bezpečné oblasti vedl k tomu, že ze Sýrie bude utíkat méně lidí.

Syřané tvoří zhruba třetinu z 577.000 běženců, kteří se v Německu od začátku letošního roku zaregistrovali. Jsou nejpočetnější skupinou mezi uprchlíky v zemi. K jejich příchodu v posledních týdnech přispělo i zveřejnění vnitřní směrnice Spolkového úřadu pro migraci (BAMF), která umožnila, aby německé úřady přímo rozhodovaly o udělení azylu Syřanům, i když tito lidé nevstoupili na území Evropské unie v Německu. Podle statistik ministerstva vnitra přitom většina Syřanů azyl v zemi skutečně získá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…