V Německu otevřeli novou elektrárnu, a hned je u toho bordel klimatické mládeže. Hanebný den pro Evropu, ozvala se Greta

31.05.2020 15:52

V německé spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko byla v sobotu uvedena do provozu nová uhelná elektrárna Datteln 4. Ekologické aktivisty spuštění nové elektrárny pořádně naštvalo a zapřisáhli se, že dosáhnou jejího zastavení. Ozvala se i švédská středoškolská studentka a ekologická aktivistka Greta Thunbergová.

V Německu otevřeli novou elektrárnu, a hned je u toho bordel klimatické mládeže. Hanebný den pro Evropu, ozvala se Greta
Foto: Repro Youtube
Popisek: Klimatická aktivistka Greta Thunbergová

S tím, jak se po koronavirové krizi život pomalu vrací do normálu, se o slovo znovu hlásí i ekologičtí aktivisté, kteří před koronavirovou krizí msto do školních lavic vyráželi do ulic demonstrovat za lepší klima.

V sobotu vyrazili demonstrovat do německé spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, kde byla spuštěna nová uhelná elektrárna Datteln 4. O protestech informovala německá veřejnoprávní rozhlasová a televizní společnost Deutsche Welle.

Elektrárna byla spuštěna o deset let později, než bylo původně plánováno, a navíc v situaci, kdy Německo plánuje do roku 2038 odstavit všechny uhelné elektrárny. A demonstranti dali najevo, že jsou odhodláni elektrárnu opět zastavit. Před komplexem se jich sešlo asi pět set.

„Je to postfaktická elektrárna. Fakta hovoří sama za sebe,“ poznamenala aktivistka Luisa Neubauerová z německé odnože pátečnického stávkového hnutí Fridays For Future. „Zastavíme tuhle elektrárnu. Zastavíme ji a vyhrajeme tento konflikt,“ dodala důrazně.

Na sociální síti Twitter doplnila, že bojovat za lepší klima v časech koronavirové krize není snadné, ale podle jejího názoru je to nezbytné.

Protest ekologických aktivistů

O slovo se přihlásila také švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová, která taktéž na sociální síti poznamenala, že sobota byla „hanebným dnem pro celou Evropu“, protože dopustila, aby byla uvedena do provozu nová uhelná elektrárna.

„Dnes je pro Evropu hanebný den, protože  jsme otevřeli novou uhelnou elektrárnu. Podepsali jsme závazek, že se chceme vyhnout klimatické katastrofě, a přesto vysíláme do světa takovýto signál?“ ptala se rozhořčeně Greta Thunbergová.

Greta Thunbergová se zlobí na Evropu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…