V Německu prý roste odpor proti Pegidě, na demonstracích byli většinou hlasitější odpůrci hnutí

06.01.2015 10:59

V německé společnosti roste odpor proti hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu. Na 50 známých představitelů politického i společenského dění dnes v deníku Bild činnost hnutí odsoudilo, zdrženlivě se vůči němu vyjadřují i bavorská Křesťanskosociální unie a euroskeptická Alternativa pro Německo, které dříve vyjadřovaly pochopení pro některé požadavky Pegidy. Účast na demonstracích Pegidy ale neklesá, v Drážďanech hnutí v pondělí podpořilo asi 18.000 lidí.

V Německu prý roste odpor proti Pegidě, na demonstracích byli většinou hlasitější odpůrci hnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letnou za ministerstvo vnitra svolali muslimové modlitbu (arabsky salát). Protestovali tak proti zásahu policie minulý pátek

Počet demonstrantů v Drážďanech v pondělí dosáhl rekordní výše a v průběhu večera téměř dvojnásobně překonal úvodní policejní odhad 10.000 účastníků. Menší demonstrace o několika stovkách stoupenců Pegidy se konaly i v dalších německých městech. Mimo Drážďany ale byli hlasitější odpůrci hnutí, kterých se v Berlíně, Kolíně nad Rýnem či Stuttgartu sešly na tisíce.

Odpor proti Pegidě ve společnosti roste. Ke kancléřce Angele Merkelové, která hnutí kritizovala ve své novoroční řeči, se připojili i její sociálnědemokratičtí předchůdci Gerhard Schröder a Helmut Schmidt. "Protesty Pegidy rozdmýchávají hloupé předsudky, nenávist vůči cizincům a netoleranci. Takové ale Německo není. S ohledem na naše dějiny a na hospodářskou logiku musíme zdůrazňovat, že se Německo nesmí bránit příchodu uprchlíků a žadatelů o azyl," uvedl Schmidt.

Schröder ocenil, že do ulic začínají přicházet i odpůrci Pegidy, aby ukázali, že názor hnutí není ve společnosti jediný. Vyzdvihl také to, že politické strany i církve názory Pegidy odmítají.

Odpor vůči Pegidě roste i mimo politiku

Proti Pegidě v minulosti vystoupili zástupci vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) i sociální demokracie (SPD), stejně jako opozičních Zelených a Levice. Vládní CSU, která minulý týden vyjadřovala pochopení pro některé požadavky hnutí, nyní vůči Pegidě vystupuje zdrženlivěji. "Musíme říct ne nenávisti vůči cizincům a ano pro pomoc uprchlíkům v nouzi," řekl Bildu ministr rozvojové pomoci z CSU Gerd Müller.

"Nesmíme nadbíhat Pegidě, místo toho bychom měli umírněné účastníky demonstrací přesvědčit, aby se postavili za náš program," uvedl v deníku Berliner Morgenpost místopředseda AfD Hans-Olaf Henkel. Zároveň se skepticky vyjádřil k tomu, že se demonstranti označují za vlastenecké Evropany. "Člověk může být hamburský nebo německý vlastenec. Ale vlastenecký Evropan – co si pod tím mám představit?" uvedl.

Odpor vůči Pegidě roste i mimo politiku. "V naší zemi se děje hodně věcí, které by nám měly dělat starost. Rozhodně mezi ně ale nepatří islamizace Německa," řekl oblíbený herec Thomas Gottschalk.

"Stali jsme se mistry světa s mnoha hráči, kteří pocházejí z přistěhovaleckých rodin. Ve společnosti by měla integrace fungovat stejně samozřejmě jako v národním týmu," uvedl manažer německé fotbalové reprezentace Oliver Bierhoff.

Hnutí Pegida vzniklo v Drážďanech a od podzimu pravidelně pořádá každé pondělí demonstrace. Stoupenci hnutí se scházejí i v dalších městech, rozsah tamních demonstrací se ale těm drážďanským nepřiblížil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…