V Německu se novinář vydával za uprchlíka, třikrát si změnil identitu a všude mu to prošlo. Takže... Zde jsou slova českého rektora

25.03.2017 11:56

„Evropa nespasí hladomory Afriky a problémy Asie,“ uvedl mimo jiné v rozhovoru pro MF Dnes rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima. Také se pustil do politiků, že v momentě, kdy někdo řekne, že zvýší o sto procent platy, měl by se volič zamyslet nad tím, jestli je to možné.

V Německu se novinář vydával za uprchlíka, třikrát si změnil identitu a všude mu to prošlo. Takže... Zde jsou slova českého rektora
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rektor UK Tomáš Zima

Zima se vyjádřil také ke společnosti, která se podle něj stává méně tolerantní. „Bohužel řada lidí včetně vrcholných politiků se spíše snaží ji rozdělovat než spojovat. Demokratická společnost by měla unést názory jiných, byť se třeba někomu nelíbí. Místo hysterie bychom měli upřednostnit zdravý rozum, rozvahu a klid,“ řekl.

Migrační krize v Česku je pak, jak míní, uměle přiživována. „Tomu, že uprchlíci do Evropy přicházejí a budou přicházet, se zabránit nedá. Hlavní problém ale je, že vlastně nevíme, kdo přichází a proč. O tom bychom měli diskutovat a jednak regulovat počet příchozích, protože Evropa prostě nespasí hladomory v Africe a problémy v Asii, a jednak sledovat, kdo sem přichází. Zda je to opravdu člověk z Aleppa nebo třeba Mosulu. Tedy člověk z oblastí válečných konfliktů, který opravdu potřebuje naši pomoc,“ sdělil se slovy, že řada lidí vnímá uprchlickou krizi jako možnost příchodu teroristů. Tomu se podle jeho slov dá zabránit při proceduře přijímání uprchlíků.

„Četl jsem, že v Německu se novinář vydával za uprchlíka, třikrát si změnil identitu a všude mu to prošlo. Když se tohle děje v ‚precizním‘ Německu, má systém zjevně trhliny. Pokud jde o další věci, tedy evropské právo a křesťanské zvyky versus muslimské zvyklosti, je to otázka toho, co společnost dovolí,‘ zmínil.

Závěrem se rozhovořil o vzdělávání společnosti či o otázce rodiny. „Společnost se vyvíjí a mění vztah k hodnotám. Na první příčky se dostávají bohatství, peníze, úspěch. Ten je potřebný, ale daleko za ním zůstávají pocity sounáležitosti s ostatními a pomoc bližnímu nebo právě problematika rodiny. To jsou však klíčové prvky,“ dodal.

Naše politická kultura pak dle jeho názoru nevybočuje z evropského průměru. „Jsou politici, kteří vystupují kultivovaně a odborně, ovšem politika přitahuje i různé extravagantní a kontroverzní osobnosti, které se vyjadřují ke všemu. Když se mě někdo na něco zeptá a já o tom nic nevím, řeknu, že si to nejdřív musím nastudovat. Mnozí politici jsou ovšem připraveni odpovědět na cokoli, kdykoli a jakkoli, jen aby byli v médiích. Teď před volbami budou vášně a emoce stoupat, na to se musíme připravit a být otrlí. Voličům bych chtěl říct jen to, aby se nad různými výkřiky, které uslyší od politických stran a hnutí, zamýšleli a uvědomili si, jestli jsou vůbec reálné. Nic víc. Prostě když politik řekne ‚zvýším vám o sto procent platy‘, ať se volič zamyslí nad tím, jestli je to možné,“ uzavřel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…