V Německu se vyhodil do vzduchu. A toto vyprávěl jako "uprchlík" o pár let dříve v bulharské televizi

28.07.2016 15:58

Na světlo se dostávají další informace o minulosti atentátníka, který se odpálil na hudebním festivalu v německém Ansbachu. V minulosti žil v Bulharsku a byl hodnocen jako bezproblémový uprchlík, který se dokonce dvakrát objevil v televizi.

V Německu se vyhodil do vzduchu. A toto vyprávěl jako "uprchlík" o pár let dříve v bulharské televizi
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Uprchlíci na cestě k tunelu pod kanálem La Manche

Sedmadvacetiletý sebevražedný atentátník byl podle proislamistické tiskové agentury Amaq příznivcem Islámského státu. To se ostatně potvrdilo také po prozkoumání jeho mobilního telefonu, kde se našlo video, ve kterém se hlásí k idejím islamistů. Doposud však nebyly k dispozici téměř žádné informace o době, než se dostal do Německa. Nyní vychází najevo, že dříve žil v Bulharsku, kam se dostal ilegální cestou v červenci 2013 z Turecka.

Jak uvádí německá tisková agentura DPA, v Bulharsku pobýval mladý Syřan do poloviny následujícího roku 2014. Informace o minulosti syrského teroristy vypustilo do světa bulharské ministerstvo vnitra. „V době pobytu v Bulharsku nebyl podezřelý z přípravy teroristického útoku ani z podpory radikálního islámu,“ cituje DPA vysokého úředníka ministerstva Georgije Kostova. Po odchodu do Německa zde muž požádal o azyl, který neobdržel a hrozila mu deportace zpět do Bulharska.

Právě to byl nejspíš důvod, proč se rozhodl tuto neděli spáchat teroristický útok. Původně se chtěl odpálit přímo mezi 2500 návštěvníky festivalu, ale neměl vstupenku, a tak byl z místa vykázán. Následně se rozhodl odpálit bombu v nedaleké kavárně, kde výbuch zranil asi patnáct lidí. Ještě v nedávné minulosti však nic nenasvědčovalo tomu, že se z něj stane terorista. V době svého pobytu v bulharském uprchlickém táboře poskytl dvakrát rozhovor bulharské televizi BNT a na reportéry nepůsobil nijak negativně.

V prvním ze svých vystoupení v bulharské televizi o sobě tvrdil, že působil jako učitel matematiky v syrském Aleppu. Po ztrátě svých rodinných příslušníků se rozhodl zaplatit převaděčům s cílem dostat se do Turecka. Avizoval také, že jeho hlavním cílem je dostat se do Německa, Rakouska či nějaké ze skandinávských zemí. Ve druhém rozhovoru si podle DPA stěžoval, že byl podveden, když zaplatil jistým lidem, aby mu sehnali ubytování mimo tábor. To se nestalo a on skončil na ulici.

Reportérka BNT Teodora Asenov, která s mladým Syřanem tehdy dělala rozhovor, jej popsala jako spíš „tichého, rezervovaného a plachého“. „Na jeho očích bylo vidět, že nemá co ztratit. Rozhodně ale nepůsobil nijak agresivně. Dokonce hovořil o tom, že neschvaluje násilí a nerozděluje lidi podle jejich víry. Na druhou stranu působil dost naivně a patrně se s ním dalo lehce manipulovat,“ uvedla reportérka o teroristovi, kterému byl bulharskými úřady v prosinci 2013 udělen status „humanitární ochrana“. Nebyl tedy uznán za uprchlíka a nemohl vycestovat bez víza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…