V ODS si utáhnou opasky. Od státu dostanou výrazně méně peněz

27.10.2013 18:31

Občanští demokraté budou muset po propadu ve sněmovních volbách začít šetřit. Shodli se na tom oslovení členové grémia. Strana totiž dostane méně peněz od státu. Připadá v úvahu snížení počtu zaměstnanců i opuštění sídla v Praze na Pankráci. Širší vedení strany nyní jedná o výsledku voleb a svolání volebního kongresu.

V ODS si utáhnou opasky. Od státu dostanou výrazně méně peněz
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miroslava Němcová na mítinku v Jičíně

"Necháme si určitě zpracovat nějaký přehled, jak se vyvíjí rozpočet hlavní kanceláře ODS, s čím můžeme počítat, v jaké fázi jsme se splácením a kolik nás celkově stála kampaň. Až nám dojdou účty, tohle všechno si srovnáme," řekla místopředsedkyně strany Miroslava Němcová. Podle ní se tím ale dnes výkonná rada zabývat nebude.

Loňské hospodaření ODS skončilo ztrátou přes 43 milionů korun. Do kampaně před sněmovními volbami chtěla strana dát 40 až 50 milionů korun, což stěží pokryje příspěvek od státu za hlasy ve výši kolem 38,4 milionů. Za poslanecké mandáty bude strana dostávat jen asi 13,7 milionů korun ročně. O zhruba třicetimilionový příjem v porovnání s minulým obdobím přišla.

Úsporná opatření budou podle bývalého předsedy poslaneckého klubu Marka Bendy úkolem pro nové vedení strany, které vzejde z kongresu. Ten by se mohl konat někdy mezi koncem listopadu a polovinou prosince.

"To, jak malý volební výsledek jsme získali, se projeví ve všech aspektech fungování strany včetně financí," uvedl místopředseda Pavel Blažek. 

Podle šéfa senátorského klubu Jaroslava Kubery by ale strana neměla šetřit na regionálních manažerech, kteří zajišťují technický chod strany. "Skromnější podmínky nám jistě neuškodí. Jestli se odstěhujeme (ze sídla na Pankráci), mrzet mě to nebude," poznamenal Kubera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…