V Oděse chtěli lidé uctít památku Alexandrovců. Bojovníci z Pravého sektoru jim rychle vysvětlili, že to není dobrý nápad

28.12.2016 11:19

Publicista Tomáš Haas si povšiml situace v Oděse, kdy bojůvky neonacistického Pravého sektoru zničily památníček obětem letecké nehody, při níž zemřela část ruského armádního souboru Alexandrovců.

V Oděse chtěli lidé uctít památku Alexandrovců. Bojovníci z Pravého sektoru jim rychle vysvětlili,  že to není dobrý nápad
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

„Památníček vznikl spontánně, květiny a svíčky ke zdi ruského konzulátu položili obyvatelé Oděsy,“ poznamenal Haas. Příslušníci neonacistického Pravého sektoru podle něj uzavřeli přístup k památníčku a naházeli květiny do odpadových kontejnerů. „Na zdi jsou nyní nápisy jako ‚Smrt vrahům‘, ‚Bůh trestá okupanty‘ a ‚Rusové táhněte‘,“ konstatuje Haas s pznámkou, že zásah ukrajinských neonacistů jistě potěší jejich sympatizanty u nás. 

Situace v Oděse, kde žije především ruskojazyčné obyvatelstvo, je vyhrocená již od roku 2014. Při požáru v Domě odborů v květnu toho roku zahynulo více než 40 proruských aktivistů. K násilnostem došlo poté, co fotbaloví fanoušci týmů Čornomorec Oděsa a Metalist Charkov uspořádali pochod na podporu jednotné Ukrajiny. Gubernátorem Oděsy byl bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili, jeden z nejzuřivějších majdanistů.

Celý příspěvek Tomáše Haase:

Bojůvky neonacistického Pravého Sektoru v Oděse zničily památníček obětem letecké nehody.
Památníček vznikl spontánně, květiny a svíčky ke zdi ruského konzulátu položili obyvatelé Oděsy.
Krátkou existenci památníčku ukončili příslušnící neonacistického Pravého sektoru, kteří uzavřeli přístup k památníčku a naházeli květiny do odpadových kontejnerů.
Na zdi jsou nyní nápisy jako "Smrt vrahům", "Bůh trestá okupanty" a "Rusové táhněte".
Politnavigator, Kyjev
-----
Zásah ukrajinských neonacistů jistě potěší jejich sympatizanty u nás.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …