V Olomouci jste se bez nás dohodli za šest minut, vyčítal babišovec. Pak ale zavládl v koalici soulad

14.10.2014 23:05

Probíhá v koalici válka mezi ČSSD a ANO, vyvolaná komunálními volbami? Podle předsedy sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) a místopředsedy sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL) se nic takového neděje. ANO by si prý ale mělo uvědomit, že výhra ve volbách sama o sobě nestačí. Své k tomu řekl i poslanec hnutí Andreje Babiše Radek Vondráček, který se navíc zaradoval nad vývojem situace v Praze.

V Olomouci jste se bez nás dohodli za šest minut, vyčítal babišovec. Pak ale zavládl v koalici soulad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost, ilustrační foto

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) prohlásil, že by bylo dobré, kdyby se podoba vládních koalic opakovala i na komunální úrovni. Ministr financí Andrej Babiš poznamenal, že proti této myšlence nic nemá. Realita je ale trochu jiná. Mezi politiky jednotlivých stran to skřípe, což ukázaly případy z Olomouce, kde bylo vyšachováno vítězné ANO dohodou ostatních, ale i případ z Havířova, kde vítězná ČSSD končí v opozici poté, co uzavřely dohodu ANO a komunisté. Jdou si členové koalice „po krku“? O tom v úterních Událostech komentářích České televize diskutovali předseda sněmovny Jan Hamáček z ČSSD, místopředseda ústavně právního výboru sněmovny Radek Vondráček (ANO) a místopředseda KDU-ČSL, místopředseda sněmovny Jan Bartošek.

Co je podstatou politiky

Vondráček podotkl, že v Olomouci trvalo vyjednávání koalice bez ANO šest minut. Z úst ministra Babiše navíc zaznělo, že když takhle, tak v Brně a Ostravě koalice s ANO nebudou. „Já bych tam ale nedával rovnítko mezi rozladěním v Olomouci a situací jinde,“ zdůraznil Vondráček. A v tu chvíli se do debaty vložil i Bartošek. Podle jeho názoru v politice občas nestačí jen vyhrát volby. "Není to čistá matematika, ale jde také o to, jestli budou mít koalice sílu a vydrží čtyři roky,“ zdůraznil Bartošek. Podstatou politiky je podle jeho Bartoška zajištění stabilnějšího systému.

Napětí mírnil i Hamáček. "Já si myslím, že ta celá věc je trochu nafouknutá. Není to válka v koalici, jen výměna názorů a argumentů,“ podotkl. Lidé prý volili pro vládu a tento kabinet by to tedy mělo stabilizovat. „Je to takový dobrý start do podzimních debat s opozicí o rozpočtu a dalších věcech,“ uvedl Hamáček.

Situace v Praze

Bartošek se vyjádřil také k situaci v Praze. KDU-ČSL prý ctí dohody, takže za lidovce platí, že Trojkoalice, v níž kandidovali, bude jednotná. Ale poslední slovo musí mít kandidáti, kteří usilovali o hlasy voličů v daném místě. Vondráček ale ve studiu prozradil, že dohoda mezi ANO, Trojkoalicí a ČSSD se blíží. „Já mám dobré zprávy, že ta koalice je blíž, než včera,“ prozradil. A Hamáček jeho slova potvrdil. Teprve v případě, že by tato vyjednávání zkrachovala, došlo by zřejmě na vyjednávání o koalici s TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…