V Opavě povládne pětičlenná koalice, primátorem bude asi Víteček z ANO

24.10.2014 12:02

Opavu povede v dalších čtyřech letech koalice pěti subjektů. Na vedení tamního magistrátu se bude kromě vítězného ANO podílet i Změna pro Opavu, KDU-ČSL, ODS a SNK Starostové. Primátorem téměř šedesátitisícového města by měl být lídr ANO Martin Víteček. V jedenáctičlenné radě obsadí ANO sedm křesel, řekl dnes ČTK čtyřiatřicetiletý manažer PR agentury Víteček.

V Opavě povládne pětičlenná koalice, primátorem bude asi Víteček z ANO
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Koaliční smlouva by měla být podepsána do 30. října. Do té doby budou jednotliví kandidáti připravovat program. „Jsem rád, že se nám podařilo sestavit pestrou koalici, kterou považuji pro toto město za výhodnou. Zásadní změny se budou podle Vítečka provádět lépe, pokud pro ně bude existovat široká shoda."

Dosud měla Opava devítičlennou radu. Nyní se počet členů zvýší na 11. Sedm křesel obsadí ANO, které bude mít kromě primátora i jednoho náměstka. Tím by se měla stát ředitelka mateřské školy Simona Bierhausová. Náměstka podle uzavřené dohody získá i Změna pro Opavu, bude jím dosavadní náměstek primátora Dalibor Halátek. Třetím náměstkem se stane hudební pedagog Josef Stiborský (nestraník zvolený za KDU-ČSL).

„Po jednom radním budou mít zbývající členové koalice ODS a SNK Starostové," upřesnil Víteček. „Dlouhodobě deklarujeme snahu o zprůhlednění městské správy. Zapojení více politických subjektů považujeme za první vhodný krok na této cestě," dodal.

Do zastupitelstva se dostalo 9 subjektů

ANO získalo v devětatřicetičlenném opavském zastupitelstvu 11 mandátů. Druhá ČSSD bude mít šest křesel. Do zastupitelstva se dostalo ještě dalších sedm subjektů: Po čtyřech mandátech budou mít KSČM a Změna pro Opavu, po třech SNK Starostové a občané Opavy, ODS, KDU-ČSL a Zelená pro Opavu, dva zastupitele budou mít Opavané - Nezávislí, Občané, Piráti.

Dosud radnici ovládala koalice složená z ČSSD a SOS pro Opavu. SOS ve volbách letos nekandidovala. Pavla Brady, která byla náměstkyně, se stala jedničkou hnutí Zelená pro Opavu. Do zastupitelstva se dostala, členem koalice ale není. Primátor Zdeněk Jirásek (zvolený za ČSSD) nekandidoval vůbec. Dalibor Žídek, který byl jeho náměstkem a kandidoval v minulých volbách za ČSSD, letos o hlasy usiloval v novém sdružení Energie pro Opavu. To se do zastupitelstva nedostalo. Ze současného vedení tak ve funkci bude pokračovat pravděpodobně pouze Halátek, který byl před čtyřmi lety zvolen za SOS pro Opavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…