V Ostravě by měl být od roku 2020 umístěn evropský superpočítač

07.06.2019 17:44

Mezi osmi městy, kam chce EU prostřednictvím unijního společného podniku pro vysoce výkonnou výpočetní techniku umístit nové superpočítače, je také Ostrava. Oznámila to dnes Evropská komise s tím, že přesná ujednání, včetně otázky financování, budou součástí dohod, jejichž podepsání se dá čekat v nejbližších měsících.

V Ostravě by měl být od roku 2020 umístěn evropský superpočítač
Foto: archív autora
Popisek: klávesnice

Počítače by tak mohly začít fungovat během druhé poloviny roku 2020, odkdy budou k dispozici evropským uživatelům z akademické obce, průmyslu i veřejného sektoru. Střediska se s jejich pomocí zaměří na podporu vývoje hlavních aplikací v oblastech, jako je personalizovaná medicína, nová léčiva a materiály, bioinženýrství, předpovědi počasí a změna klimatu, uvedla dnes komise v tiskové zprávě. Do společného podniku je zapojeno 28 členských zemí, přičemž 19 z nich bude součástí konsorcií provozujících superpočítačová střediska. Celkový rozpočet, včetně unijních prostředků, dosahuje 480 milionů eur (asi 12,3 miliardy Kč).

Dnes bylo oznámeno, že podobné počítače mají být kromě Ostravy umístěny také v Barceloně ve Španělsku, v bulharské Sofii, italské Boloni, slovinském Mariboru, portugalském městě Minho, lucemburském Bissenu a ve finském Kajaani.

„Tato střediska nabídnou našim výzkumným pracovníkům přístup ke špičkovým superpočítačům světové úrovně, jež představují strategický zdroj pro budoucnost evropského průmyslu,“ uvedl v tiskové zprávě místopředseda komise pro digitální trh Andrus Ansip.

O vzniku společného podniku označovaného zkratkou EuroHPC rozhodly v listopadu 2018 na návrh Evropské komise členské země unie. Jeho úkolem je zajistit, aby byla EU do roku 2020 vybavena superpočítačovou infrastrukturou světové úrovně.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…