V Ostravě bylo zadrženo přes 60 lidí, po střetech s policií

25.08.2013 6:28

Střety s policií skončily v sobotu v Ostravě protiromský pochod pravicových extremistů, kterého se podle policie účastnila asi tisícovka lidí. Celkem 62 osob policie zatkla, zranění jsou policisté i radikálové. Nejvážnější incidenty se odehrály na křižovatce ulic Nádražní a Mariánskohorská.

V Ostravě bylo zadrženo přes 60 lidí, po střetech s policií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

Policisté tam radikály, kteří se snažili dostat k náměstí Svatopluka Čecha, kde se dopoledne konala romská demonstrace, zastavili. Vzduchem létaly kameny, lahve, dýmovnice, rozbušky, popelnice, policisté několikrát použili i slzný plyn.

Útok na Romy

Okolo 600 až 800 odpůrců Romů se podle policie po 14:00 setkalo na Prokešově náměstí před Novou radnicí v Ostravě, odkud se následně vydali na pochod městem, k němuž se přidali další lidé. Tou dobou už však většina z asi 600 Romů na náměstí nebyla. Organizátoři akce se se zástupci úřadu centrální městské části Moravská Ostrava a Přívoz sice na trase pochodu dohodli, tu však opustili jen několik desítek metrů od radnice, když se místo Zborovskou ulicí vydali dále po Sokolské směrem k náměstí Svatopluka Čecha v Přívoze.

Mluvčí městského obvodu Jana Pondělíčková ČTK řekla, že radnice s opuštěním ohlášené trasy nemohla nic dělat, protože shromáždění už bylo oficiálně ukončeno. Také podle krajského policejního ředitele Tomáše Kužela neměla policie důvod k zásahu, protože pochod byl zpočátku klidný a nikdo se nedopouštěl protiprávního jednání.

První roztržku demonstranti vyprovokovali ještě v Sokolské ulici, když slovně začali napadat Romy žijící v Domu na půli cesty, kteří pochod pozorovali z oken. "Demonstranti začali házet kameny a lahve, došlo k poškození budovy a ohrožení života a zdraví osob, které tam přebývají a policie začala organizovat zásah, který trval několik hodin," uvedl Kužel.

Tři sta policistů v akci

První vážnější roztržky mezi policií a demonstranty nastaly v sadu Boženy Němcové, kde se do té doby jednotný dav roztrhl. Demonstranti se totiž rozběhli a snažili se dostat k náměstí Svatopluka Čecha, části z nich se to podařilo, ale policie je z místa vytlačila. Většinu demonstrantů ale policie v sadu udržela a došlo ke střetům. Dav se nakonec přesunul k sousední křižovatce Nádražní a Mariánskohorské ulice, kde se k němu přidalo několik desítek dalších radikálů schovaných v nedalekém dvoře. Extremisté poté začali ničit majetek a napadat policii. Nejtvrdší jádro demonstrantů nakonec skončilo na okraji sídliště. U tamního supermarketu převrátili kontejnery a lahvemi a kameny útočili na policii. Počet demonstrantů ale postupně ubýval.

Před 17:00 policisté auty zatarasili křižovatku ulic Nádražní a Mariánskohorské. Většina demonstrantů se proto rozprchla směrem do centra města. Po 17:00 policisté zbylé desítky protestujících vyzvali, aby místo opustili. Vyjednávat se s nimi snažili policisté z antikonfliktního týmu. Policisté následně radikály zatýkali, několik z nich vyvedli přímo z restaurace v Nádražní ulici, kde část protestujících skončila. Během protestů byl přerušen provoz MHD, který se okolo 18:45 podařilo plně obnovit.

Podle Kužela se přímo na bezpečnostním opatření podílelo asi 300 policistů. Zadržení radikálové jsou podezřelí z výtržnictví, ublížení na zdraví a násilí na úřední osobě. Kužel uvedl, že ve městě byla poškozena řada vozidel, ať už aut občanů nebo policejních vozů, které se účastnily zásahu. Kužel se domnívá, že policie zákrok zvládla. Situace ve městě byla večer už klidná. "Situace v Ostravě je naprosto klidná, už se nikde nepohybují žádné skupiny osob, které by páchaly protiprávní jednání," uvedl po 19:00 Kužel.

Stop rasovým útokům

Podle policejní mluvčí Gabriely Holčákové bylo zadrženo celkem 62 osob. "Postupně byly tyto osoby eskortovány na jednotlivá ostravská obvodní oddělení. Během opatření bylo zraněno 21 policistů, došlo k poškození 12 policejních vozidel a 39 výstrojních a výzbrojních součástek policistů jako například přileb, štítů a podobně," uvedla Holčáková.

Podle mluvčího záchranné služby Lukáše Humpla zdravotníci ošetřovali a do zdravotnického zařízení transportovali čtyři muže ve věku mezi 21 až 32 lety. "Jejich zranění - hlavy či končetin, se jevila jako lehká nebo středně těžká. Záchranáři jim poskytli potřebné ošetření a následně pacienty za doprovodu příslušníků policie transportovali do Městské nemocnice v Ostravě, kde je předali na úrazové ambulanci," uvedl Humpl. Dodal, že jednoho muže s lehkým zraněním pak posádka ošetřila na ulici.

Protiromská demonstrace nazvaná Stop rasovým útokům byla původně oficiálně povolena u památníku v Komenského sadech. Pavel Matějný z hnutí Čeští lvi, jehož akci úřad dříve zakázal, nakonec protest uspořádal na Prokešově náměstí. Spojil se s organizátorem demonstrace Stop rasovým útokům, jejíž účastníci přešli na Prokešovo náměstí. Na Prokešově náměstí účastníci demonstrace podepisovali petici Za práva slušného občana České republiky, v níž žádali politiky, aby se zasadili o tvrdé potírání zneužívání sociálního systému.

Město v obležení

Romové se na náměstí Svatopluka Čecha scházeli už od dopoledne, k místu protestů je od ostravských ubytoven svážely autobusy, kterých bylo podle jedné z organizátorek akce Jolany Šmarhovyčové celkem šest. Romové měli na své akci několik pořadatelů ve žlutých vestách i takzvané koordinátory bezpečnosti. "Mým úkolem je hlídat, aby se lidé nerozcházeli z náměstí do bočních ulic, ale zůstali tady," řekl ČTK před zahájením akce jeden z nich.

Krajská metropole byla už několik hodin před zahájením akce v obležení policistů a městských strážníků. Na příjezdových cestách do města policisté kontrolovali vozidla, ale například i autobusy. Do sobotního bezpečnostního opatření policie zapojila podobně jako u jiných takových akcí pořádkové jednotky, ale i policisty se psy a koňmi. Ve městě se pohybovaly antikonfliktní týmy, situaci ze vzduchu monitoroval policejní vrtulník. Policisté a strážníci rovněž využívali mobilní kamerové systémy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…