V Ostravě se na protiromské demonstraci sešlo okolo 250 lidí

19.10.2013 20:26

Policie dnes při protiromské demonstraci v Ostravě zadržela 15 lidí, čtyři z nich podezírá z útoku na policisty se zbraní. Při zásahu byl jeden policista zraněn a výtržnici poškodili tři služební vozy. Novinářům to řekl moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Kužel. Demonstrace se podle odhadů policie zúčastnilo okolo 250 lidí.

V Ostravě se na protiromské demonstraci sešlo okolo 250 lidí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Romské protesty v Ostravě

Z centra města se demonstranti vydali do čtvrti Přívoz, kde žije hodně Romů. Při pochodu létaly vzduchem skleněné láhve a dělbuchy. Cestu demonstrantům přehradila policejní zásahová jednotka, těžkooděnci průvod rozdělili na hloučky. Největší skupinu demonstrantů, ve které byly desítky lidí, policisté zkontrolovali a některé z nich zadrželi. Demonstrace kolem 16:00 skončila. Nedávné akce radikálů v Ostravě skončily potyčkami s policií.

Kužel řekl, že podle policejních odhadů se na dnešní akci mělo sejít 400 až 500 lidí. "Mám pocit, že dneska byli sami překvapeni, že jich bylo tak málo. Nakonec agresivnějších jedinců se sešlo zhruba 200 - 250," řekl policejní ředitel. Policie nasadila zhruba 250 mužů, včetně pracovníků cizinecké a dopravní policie.

Demonstrace se obešla bez politických názorů

Ráz ostravských demonstrací je podle Kužela podobný, ale dnešní výtržnosti byly nepoměrně slabší. "Nejsou to žádné proklamace politických názorů nebo nějaká sociální hesla, je to výtržnictví, je to skupina lidí, kteří se dopouštějí násilností vůči jiné skupině lidí nebo vůči úřední osobě, to znamená policistům," řekl Kužel.

Demonstrace začala u budovy bývalého ředitelství OKD, zde ale byla zakázána a úředník ostravského magistrátu ji rozpustil. Poté se většina účastníků vydala do Komenského sadů, kde akce zakázána nebyla, obrátili se ale směrem k Přívozu. Úřad městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz demonstraci u budovy bývalého ředitelství OKD zakázal kvůli možným dopravním komplikacím a ohrožení zdraví účastníků této akce.

Poslední dvě akce radikálů, konané v srpnu a září, skončily ve městě potyčkami s policií. Během obou shromáždění policie zadržela přes 80 osob, více než 15 z nich už obvinila například z násilí vůči úřední osobě nebo výtržnictví. Policii či městu vznikly statisícové škody, další náklady si vyžádala bezpečnostní opatření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…