V Ostravě se připomínalo výročí osvobození. Sobotka položil věnec a zkritizoval dnešní Rusko

30.04.2015 18:39

Historii bychom neměli přepisovat. Na tom se shodli snad všichni řečníci v rámci pietního aktu u památníku Rudé armády v Ostravě. Na výročí 70 let od ukončení ostravské operace přijel i předseda vlády Bohuslav Sobotka.

V Ostravě se připomínalo výročí osvobození. Sobotka položil věnec a zkritizoval dnešní Rusko
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér předával ocenění válečným veteránům v Ostravě.

Na pietním aktu u památníku uvedl premiér Bohuslav Sobotka: „Historické skutečnosti je potřeba si připomínat. Dějiny není možné stále znovu přepisovat podle toho, jak se to zrovna komu hodí. Dnes jsme konfrontováni s tragickými událostmi na Ukrajině, s nepřijatelnými zásahy Ruska do suverenity této země. Válečné vítězství spojenců ve II. světové válce ale nelze účelově spojovat se současným děním. Padlí ruští vojáci i ti, kteří padli tady, nemohou za chování současné ruské vlády,“ uvedl premiér s tím, že padly miliony lidí z různých zemí. „Společnými nepřáteli byly rasismus, fašistická ideologie, zrůdná mašinérie koncentračních táborů. V naději milionů těchto spojeneckých sil byla do velké aliance vetknuta také hluboká naděje v poválečný mír a spolupráci. O takový svět bychom se měli snažit i dnes. Hrdinství vojáků II. sv. války bychom si proto nikdy neměli přestat připomínat stejně jako hodnoty, v jejichž jménu položili svůj život,“ dodal.

Filip: Měli bychom být důstojnými následovníky

Po premiérovi připomenul památku vojáků předseda KSČM Vojtěch Filip. Věnoval se významu ostravské operace. „Připomínáme si mrtvé vojáky Rudé armády, vojáky 1. čs. armádního sboru, partyzány, mnoho zajatců, kteří prošli II. sv. válkou. Stejně tak si musíme připomenout transporty smrti, abychom si uvědomili, že skutečně nelze přepsat historii,“ uvedl Filip. „Nikomu, kdo by chtěl účelově přepsat historii, se nesmí dostat sluchu,“ dodal. „Byl bych rád, abychom byli důstojnými následovníky těch, kteří osvobozovali Československo, abychom nezapomněli na historii, nepodlehli bourání pomníků,“ dodal.

Vystoupil také hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák: „Pokloňme se památce hrdinů a neomezme to jen na dnešní den. Žijme a konejme tak, aby jejich poselství života bez válečných hrůz žilo v dalších dnech,“ vyzval mimo jiné hejtman. Primátor Ostravy Tomáš Macura upozornil na zásluhy válečných veteránů, které přivítal. Slovo dostal také velvyslanec Ruské federace Sergej Borisovič Kiselev: „Nesmírné poděkování patří všem, kdo položili život v boji proti nacismu,“ uvedl velvyslanec, který také zmínil, že dochází k různým výkladům historie. „Nesmíme tolerovat zkreslování historické pravdy. Nyní k tomu v Evropě dochází,“ uvedl. Následovalo oceňování válečných veteránů a pokládání věnců k památníku. Mezi účastníky pietního aktu byli také europoslankyně Kateřina Konečná nebo šéf Úsvitu Tomio Okamura.

V Ostravě jsou pohřbeny stovky lidí

V památníku v sadu Komenského je umístěno 668 uren s popelem sovětských vojáků a českých občanů, kteří padli při osvobozování Ostravy v roce 1945. Památník byl odhalen při oslavě 1. výročí osvobození města Ostravy v roce 1946. Od roku 1978 je národní kulturní památkou. Ostravská operace byla jednou z největších bitev na území ČR, která trvala takřka dva měsíce.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…