V Ostravě to vře. Těžkooděnci prohlížejí i autobusy, čekají dva tisíce radikálů

24.08.2013 12:40

V Ostravě to vypadá jako během natáčení akčního filmu. Policie a těžkooděnci hlídkují v centrálním městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, kde mají na druhou hodinu odpolední naplánovaný sraz extremisté a Romové.

V Ostravě to vře. Těžkooděnci prohlížejí i autobusy, čekají dva tisíce radikálů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah, ilustrační foto

Romové už se scházejí na náměstí Svatopluka Čecha, kam svolali svou demonstraci proti rasismu a neonacismu nazvanou Mír mezi lidmi. Podle jedné z organizátorek Jolany Šmarhovyčové se očekává účast minimálně 500 Romů. Z ostravských ubytoven je k místu demonstrace svážejí autobusy, celkem jich Romové k ubytovnám poslali šest. Už ve 12:00 bylo na náměstí podle odhadu městských strážníků zhruba 150 Romů.

Extremisté mají svou akci nahlášenu k památníku v Komenského sadech, zřejmě se však budou chtít potkat na nedalekém Prokešově náměstí, které si původně, podobně jako řadu dalších míst v Ostravě, rezervovali Romové. Ti však v pátek průvod z Prokešova náměstí na Přednádraží zrušili právě kvůli možnému střetu s radikály.

Dorazit má na dva tisíce radikálů

Podle informací na sociální síti Facebook a pozvánky, kterou tam vytvořil tentýž člověk, který demonstraci v Komenského sadech oznámil úřadům, by se však demonstranti měli sejít od 14:00 právě na Prokešově náměstí před Novou radnicí. Účast na akci s podtextem "Proti cikánskému rasismu a policejnímu násilí" už na Facebooku potvrdilo přes 1840 lidí. Místa obou setkání jsou od sebe vzdálená zhruba dva kilometry.

Ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel na páteční tiskové konferenci uvedl, že policie je na sobotní demonstrace Romů a radikálů v Ostravě připravena a bude mít dostatek policistů, a to i přesto, že se obdobné protesty chystají i v dalších místech republiky. Stejně jako u jiných obdobných bezpečnostních opatřeních má policie k dispozici například policisty pořádkových jednotek, ale i policisty se psy nebo na koních, v terénu je i kriminální policie. V ulicích už se pohybují také antikonfliktní týmy. Situaci monitoruje i vrtulník a kamery. "Počet sil a prostředků, které mám k dispozici pro tento víkend, je adekvátním opatřením," uvedl v pátek Kužel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…