V Osvětimi si připomenou 70. výročí vyhlazení „cikánského tábora"

02.08.2014 7:05

Romové z mnoha evropských států si dnes v bývalém nacistickém koncentračním táboru Osvětim připomenou 70. výročí vyhlazení takzvaného cikánského tábora v noci z 2. na 3. srpna 1944. V plynových komorách byly tehdy zavražděny poslední tři tisíce obyvatel objektu.

V Osvětimi si připomenou 70. výročí vyhlazení „cikánského tábora"
Foto: Radek Kraus
Popisek: Památník na pietním místě v Letech na Písecku

Šlo o 2897 Romů ze 14 zemí, převážně staré a nemocné osoby, ale také ženy a děti. Byla to přitom i druhá největší hromadná poprava československých občanů za války po usmrcení 3792 židovských mužů, žen a dětí z takzvaného terezínského rodinného tábora v noci z 8. na 9. března 1944.

Připomínky smutné události by se mělo dnes v Osvětimi zúčastnit asi tisíc lidí z 25 evropských zemí, včetně Romů, kteří přežili. Podle agentury DPA památku obětí přijede uctít i místopředsedkyně německého Spokového sněmu Claudia Rothová.

Během romského holokaustu bylo povražděno na 500.000 Romů a Sintů. Přitom více než 20.000 z nich, včetně Romů z protektorátu, ztratilo život právě v Osvětimi, největším vyhlazovacím táboru nacistů. Většinu, z přinejmenším 1,1 milionu, tam zavražděných vězňů tvořili Židé z Polska a z dalších evropských zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…