V Pardubicích pravděpodobně dojde k setkání amerických vojáků s veřejností

26.03.2015 13:06

Americký konvoj, který přejíždí z Pobaltí na svoji základnu v Německu, dorazí z Náchoda do kasáren v Pardubicích v neděli odpoledne. Američtí vojáci si patrně také vyčlení čas na setkání s veřejností a předvedou jí vojenskou techniku. ČTK to dnes řekla mluvčí 14. pluku logistické podpory Pardubice Lucie Misařová.

V Pardubicích pravděpodobně dojde k setkání amerických vojáků s veřejností
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

"Pokud vojáci přijedou později, než se očekává, nic se konat nebude. Jinak tři vozidla zpřístupníme veřejnosti a lidé se budou moci setkat s vojáky. Vyčlenili bychom na to zhruba dvě hodiny," řekla Misařová.

Zástupci pardubického pluku zatím neznají přesný harmonogram. Aktuální informace o případném setkání vojáků s veřejností zveřejní mluvčí na stránkách pluku. Konvoj by měl čítat desítky vojáků a desítky vozidel, včetně doprovodu vojenské policie.

Kolona může jet nejvýše šedesátkou

"Vozidla mohou jet maximálně šedesátikilometrovou rychlostí. Neznáme trasu, kudy k nám pojedou," řekl náčelník skupiny logistického zabezpečení personálu a infrastruktury Michal Doleček.

V kasárnách vojáci přespí v jednom z objektů na polních lůžkách. Potraviny si přivezou vlastní. Odcestovat by měli v pondělí dopoledne. Areál bude po dobu americké návštěvy střežit vojenská policie.

Američtí vojáci přespí v bývalých kasárnách

"Americká strana neměla speciální požadavky. V roce 2004 zanikla vojenská služba, naši vojáci nebydlí v kasárnách. Museli jsme přizpůsobit jeden bývalý objekt," uvedl Doleček.

Podrobnější harmonogram části amerického konvoje, která dorazí do Pardubic a poté pojede do Prahy, by měl být jasnější v pátek odpoledne, dodala Misařová.

Kolona projede Českem ze cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu mezi nedělí a úterým. Nyní se přesouvá Polskem. Na sociální síti Facebook se formují dvě skupiny. Jedna chce na zastávkových místech České republiky vojáky přivítat, druhá chce konvoj zpomalit nebo zastavit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…