V Paříži začíná klíčový klimatický summit. Za účasti světových státníků

30.11.2015 6:23

Za mimořádně přísných bezpečnostních opatření začíná dnes v Paříži konference OSN o klimatických změnách, z níž by měla vzejít nová dohoda o snižování emisí skleníkových plynů. Na zahájení promluví hlavy států a vlád zúčastněných zemí včetně amerického prezidenta Baracka Obamy nebo čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Za Českou republiku vpodvečer vystoupí premiér Bohuslav Sobotka.

V Paříži začíná klíčový klimatický summit. Za účasti světových státníků
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V multikulti Paříži nedaleko metra Chateau d'Eau

Slavnostního úvodního dne konference se zúčastní 147 šéfů států a vlád. Dohromady bude na konferenci, která potrvá dva týdny, zastoupeno 195 zemí.

Jejich hlavním úkolem bude dokončit dohodu obsahující takové závazky ohledně snižování emisí skleníkových plynů, které by umožnily udržet nebezpečné globální oteplování do dvou stupňů oproti průměrné teplotě v předindustriální době. Zatím není jisté, že se to podaří.

Nová dohoda má od roku 2020 nahradit končící Kjótský protokol, jenž jako první stanovil závazné cíle redukce emisí skleníkových plynů pro průmyslové země. Například USA a Čína, které jsou dohromady odpovědné za zhruba 40 procent skleníkových plynů, se ale ke Kjótskému protokolu nepřipojily.

Pařížská konference se uskuteční za ještě přísnějších bezpečnostních opatřeních, než je u podobných akcí obvyklé. Důvodem jsou teroristické útoky ve francouzské metropoli z 13. listopadu. Francouzské úřady povolaly na zajištění bezpečnosti konference téměř 11.000 příslušníků pořádkových sil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…