V Partii mezi lidovcem a šéfem zemanovců došlo na prasata

02.11.2014 12:23

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a předseda SPO senátor Jan Veleba se setkali v nedělní TV Prima. Přeli se o vymírání českých prasat. Zemědělci totiž tvrdí, že se za současných poměrů nevyplatí chovy udržovat. Ceny vepřového stále klesají, a to i v důsledku protiruských sankcí, což zemědělce vede k úvahám o vybití svých chovů. Ministr Jurečka poslal jasný vzkaz lidem: „Máte to ve svých rukou“. Padlo i jméno prezidenta Zemana.

V Partii mezi lidovcem a šéfem zemanovců došlo na prasata
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka, 1. místopředseda KDU-ČSL a kandidát na hejtmana v Olomouckém kraji

Během deseti let se chov prasat v Česku ztenčil o polovinu, a to především proto, že na západ od našich hranic dostávají zemědělci více dotací - z evropských i národních zdrojů. Ministr Jurečka ale hned v úvodu oponoval, že efektivně řízené chovy dokážou konkurenční boj ustát i v tomto poněkud bouřlivém období. „Musí se hledat nové odbytiště, ale je tu i obrovský prostor na domácím trhu,“ podotkl šéf resortu. Chovatelé by proto měli najít způsob, jak informovat české občany o tom, že se vyplatí kupovat české vepřové.

Je to ostuda, rozčiloval se ve studiu Veleba

Podle Veleby jsou čeští chovatelé prasat na dně. „Dostali jsme se na to dno proto, že jsme po vstupu do EU neobstáli v soutěži se západními kolegy, oni dostávali vyšší dotace. A za druhé jsme museli modernizovat zařízení pro chovy,“ podotkl senátor s tím, že to nebyl právě nejlevnější proces.

Do vysílání vstoupil také jeden z chovatelů prasat Jan Stibal, který dal Velebovi za pravdu, čeští chovatelé jsou prý opravdu na dně. Podobné informace ministra Jurečku netěší, neboť v minulosti sám prasata choval, takže doufá, že se blýská na lepší časy. Stát se prý pokusí vytvořit pro chovatele co nejlepší podmínky. Občané by si pak podle jeho názoru měli uvědomit, že koupí českého masa podpoří české zaměstnavatele.

Z hlediska české soběstačnosti v produkci vepřového je Česko zhruba na polovině, což je podle Veleby ostuda. Vepřové je podle jeho názoru jedním ze základních zdrojů bílkovin pro české občany.  Ministr Jurečka v této souvislosti lidem poslal jasný vzkaz. „Na rovinu říkám, vše má v rukou český spotřebitel, obchodní řetězce nám prodávají to, co koupíme. A pokud změníme své chování, změní se i řetězce. Já jsem rád, že se o tom v médiích hovoří, protože český spotřebitel by si měl uvědomit, že zde je pánem on. Že koupí českého výrobku podporuje českou firmu, která zaměstnává české lidi a platí v Česku daně,“ zaznělo z jeho úst také ve studiu.

Pijte české mléko, pomůže to

Ministerstvo proto připravilo soutěž pro lidi, kteří koupí české výrobky. Každý, kdo se soutěže zúčastní, podle ministra něco vyhraje. To, zda soutěž byla úspěšná, prý ukáže až nárůst prodaných výrobků českých zemědělců. V tuto chvíli ministerstvo na podporu vkládá miliony korun.

„Já si myslím, že ta kampaň je dobrá a v porovnání s předchozími kampaněmi je poměrně laciná,“ pochválil ministra senátor. „A já bych chtěl pana ministra požádat o jednu věc, aby to nebyla kampaň jednorázová, ale aby v ní ministerstvo pokračovalo. ... Mně vždycky u našich politiků chybělo to, aby se zcela jasně postavili před kameru a vyzvali lidi, aby se napili českého mléka,“ pokračoval. Ministra za kampaň vychválil i Jan Stibal. Podle jeho názoru se daří zlepšovat povědomí o českých výrobcích.

Ruské sankce

Následně se oba pánové zabývali dopady ruských sankcí na české zemědělce. Tyto dopady se prý podle Jurečky projevují už asi dva měsíce. Evropská unie proto nabídla kompenzace zemědělcům z jednotlivých členských států. Na české straně bylo uspokojeno patnáct žadatelů o kompenzace, čímž byly prozatím vyčerpány finanční prostředky k tomu určené. Jurečka k tomu obratem poznamenal, že evropští ministři zemědělství budou muset v brzké době vést debatu, co dál.

Veleba vytáhnul příklad českých ovocnářů. U nich se prý skutečné dopady sankcí projeví s odstupem času. „Na počítání je podle mého názoru ještě brzy,“ varoval. Pro představu diváků uvedl, že jeden podnik prodává krásná česká jablka do sítě jednoho z obchodních řetězců za 12, 50 a tento řetězec je prodává za cenu přes 30 korun.

Dostáváme se do situace, kdy ministři formálně děkují Evropské komisi za představená opatření, ale při setkání mezi čtyřma očima popisují tyto kroky jako neefektivní. My potřebujeme to zboží původně určené pro ruský trh dostat mimo evropský trh,“ zdůraznil Jurečka. Jinak se prý z bludného kruhu nedostaneme.

Obchodní řetězce a Zeman

Veleba připomněl, že svou roli zde sehrává i lobby jednotlivých řetězců a EU prý zatím nenašla nástroje, jak je „zkrotit“. „Evropský agrární trh je velmi křehká květina,“ podotkl k tomu senátor.  Bohužel je přesvědčen o tom, že nás nespasí nějaká jednorázová možnost poslat naše výrobky třeba do Vietnamu. „Klíč k těmto problémům má EU, která se zatím ukázala jako velmi neefektivní,“ dodal.

V závěru vysílání ministra Jurečku vychválil. Ačkoli prý měl jiné představy o obsazení tohoto resortu, když se sestavovala vláda, s odstupem času musí uznat, že ministr Jurečka dělá smysluplné kroky. Ještě je třeba udělat pořádek v rozdělování marží mezi zemědělci a obchodními řetězci.

„Nejlepší by bylo udělat to, co navrhuje prezident Miloš Zeman. Udělat velký český obchodní řetězec, ale bojím se, že ta doba, kdy to šlo udělat, je pryč,“ posteskl si Veleba v závěru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…