V Plzni, Č. Budějovicích a Jablonci zasednou nová zastupitelstva

15.11.2018 8:42

V Plzni, Českých Budějovicích a Jablonci nad Nisou se dnes poprvé od říjnových obecních voleb sejdou nová zastupitelstva. Na ustavující schůzi budou zastupitelé mimo jiné volit primátora. V Plzni by se jím měl stát Martin Baxa z ODS, v Jablonci Milan Kroupa z ANO. V Českých Budějovicích má primátorem zůstat Jiří Svoboda (ANO). V Liberci dnes vítězní Starostové pro Liberecký kraj podepíšou s ANO a ODS programové prohlášení koalice.

V Plzni, Č. Budějovicích a Jablonci zasednou nová zastupitelstva
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

V Plzni budou podle dříve podepsaného memoranda o koaliční spolupráci vládnout ANO, ODS, TOP 09 a ČSSD. V zastupitelstvu mají 33 ze 47 mandátů. ANO v Plzni volby vyhrálo, ODS na něj ale ztrácela jen devět setin procentního bodu a získala stejný počet zastupitelů. V devítičlenné radě zasednou čtyři zástupci ANO, tři z ODS a po jednom z TOP 09 a ČSSD. Dohodnutý primátor Baxa z ODS stál v čele města už v letech 2010 až 2014. Stížnost na plzeňské volby od SPD krajský soud zamítl.

České Budějovice povedou ANO, uskupení HOPB, Společně pro Budějovice a Čisté Budějovice se STAN. V zastupitelstvu o 45 členech mají 27 zastupitelů. Z jedenácti členů rady jich ANO bude mít pět, HOPB čtyři a zbylé dva subjekty po jednom. Dvěma stížnostmi na budějovické volby se zabýval krajský soud, obě zamítl.

V Jablonci se ve volbách druhé ANO pokusilo sestavit koalici bez vítězné ODS už před čtyřmi lety. Uspělo až letos. Vládnout bude spolu s Piráty, uskupením Společně pro Jablonec a připojil se i jeden ze dvou zastupitelů za Novou budoucnost pro Jablonec. Koalice tak má 17 mandátů ze 30 v zastupitelstvu. V devítičlenné radě budou patřit čtyři místa ANO, tři Pirátům a dvě uskupení Společně pro Jablonec.

Koaliční smlouvu v Liberci podepsali Starostové pro Liberecký kraj, ANO a ODS na konci října. V zastupitelstvu budou mít pohodlnou většinu 31 z 39 mandátů. Primátorem bude lídr starostů Jaroslav Zámečník, v radě starostové obsadí pět míst, ANO čtyři a ODS dvě místa. Také stížnost na volby v Liberci krajský soud zamítl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…