V Plzni dnes pokračuje soud s mužem, který chtěl prý k islamistům

24.02.2017 6:05

Po dvoutýdenní přestávce dnes v Plzni pokračuje soud s dvaadvacetiletým Janem Silovským ze Spáleného Poříčí na Plzeňsku, který se chtěl podle obžaloby před rokem přidat v Sýrii k organizaci Islámský stát. Je možné, že rozsudek by soud mohl vynést dnes, píše ČTK.

V Plzni dnes pokračuje soud s mužem, který chtěl prý k islamistům
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Za přípravu teroristického útoku hrozí Silovskému 12 až 20 let vězení, případně výjimečný trest, tedy i doživotní vězení. Soudce ale nevyloučil zpřísnění kvalifikace na přípravu zločinu teroru, kde hrozí rovněž až doživotí, avšak nejnižší sazba začíná na 15 letech. Právě kvůli možné přísnější kvalifikaci soud jednání 9. února na žádost obhajoby odročil pro případné doplnění návrhů na důkazy a k zvážení dalšího postupu obhajoby.

Je tak několik možností, jak může proces pokračovat. V prvních dvou dnech jednání soud provedl všechny dosud navržené důkazy – vyslechl Silovského, jeho matku, znalce z oboru psychologie a psychiatrie a kybernetiky. Promítl také propagandistická a náborová videa islamistů, která měl Silovský stažená v mobilu. Pokud by obhajoba nenavrhla nové důkazy, mohly by dnes zaznít závěrečné řeči a následně možná i rozsudek. V případě, že obhajoba nové důkazy navrhne, musí soud rozhodnout, zda je připustí. Jednání by se pak mohlo protáhnout.

Silovského loni zadržela turecká policie na letišti v Istanbulu s jednocestnou letenkou na vnitrostátní let k syrským hranicím. Přiznal se, že se chtěl přidat k Islámskému státu. U soudu pak muž, který podle svých slov přestoupil k islámu, řekl, že nechtěl jet do Sýrie zabíjet, ale nechat se zabít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…