V Plzni dnes začínají Slavnosti svobody, potrvají do neděle

03.05.2018 6:03

V Plzni dnes začínají Slavnosti svobody, největší oslavy konce druhé světové války v ČR. Čtyřdenní oslavy vyvrcholí v neděli 6. května pietním aktem u památníku Díky, Ameriko! Dnes, v první den oslav osvobození města americkou armádou, radnice obnovený památník slavnostně odhalí, píše ČTK.

V Plzni dnes začínají Slavnosti svobody, potrvají do neděle
Foto: Archiv
Popisek: Německý tank Tiger

Před dvěma lety nechalo město původní žulové pylony vztyčené v polovině 90. let minulého století odstranit kvůli trhlinám v kameni. Znovu byly vztyčeny na konci dubna.

Slavnosti se i letos drží tradičního scénáře, který zahrnuje pietní akty u pomníků na několika místech města, výstavy připomínající válečné události a vojenské jednotky, kulturní program, vojenské historické kempy simulující skutečné kempy amerických vojenských jednotek i život města na v roce 1945 a velký konvoj vojenské historické techniky. V sobotu v něm po Klatovské třídě pojede kolem 220 kusů obrněných transportérů, džípů, tanků, motocyklů, sanitek a další vojenské historické techniky.

I 73 let od konce války do Plzně přijedou veteráni, kteří v roce 1945 Plzeň osvobozovali. Letos slíbili účast tři američtí a čtyři belgičtí veteráni, pravidelní hosté každoročních oslav. Do Plzně přijede i několik českých válečných veteránů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…