V Plzni se dnes koná pohřeb válečného veterána Štandery

26.02.2014 6:34

V plzeňské katedrále svatého Bartoloměje se dnes koná pohřeb válečného pilota, brigádního generála Miroslava Štandery. Za druhé světové války létal ve Francii i v Británii. Zemřel ve středu 19. února ve věku 95 let.

V Plzni se dnes koná pohřeb válečného veterána Štandery
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Štandera se narodil 5. října 1918 a k letectvu nastoupil dobrovolně už v 18 letech. Byl jedním ze dvou posledních žijících českých pilotů, kteří prošli celou druhou světovou válkou včetně kampaně ve Francii, kam odešel v roce 1939 po nacistické okupaci Československa. Po zranění při leteckém souboji ve Francii byl evakuován do Anglie, kde se účastnil bojových operací jako pilot RAF, později jako instruktor a noční stíhač. Při bojové činnosti nalétal 1320 hodin.

Ani po válce ale nebyl Štanderův život jednoduchý. Po návratu do Československa tehdejší komunistický režim válečného veterána od letectva vyhodil. Štandera utekl zpět do Anglie, kde opět sloužil v RAF až do roku 1955. Pak se vyučil stříbrotepcem a opravoval čajové konvice.

V roce 1983 se odstěhoval do Bavorska a až v roce 1994 se vrátil do Plzně. Láska k létání ho nikdy neopustila.

Za svou činnost získal Štandera řadu ocenění, včetně dvou Československých válečných křížů a tří československých medailí Za chrabrost. Dostal také čestné občanství města Plzně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…