V Plzni se o senátorské křeslo bude ucházet politolog Cabada za TOP 09

16.06.2014 19:50

Čtyřicetiletý politolog, vysokoškolský pedagog a prorektor Metropolitní univerzity Praha pro akademický rozvoj Ladislav Cabada se bude na podzim ucházet v Plzni o křeslo senátora za TOP 09. Letos končí funkční období plzeňskému senátorovi za ČSSD Jiřímu Bisovi. TOP 09, která v Plzeňském kraji vyhrála volby do Evropského parlamentu, chce uspět i v senátních volbách a změnit tak dosavadní jednostranné složení horní komory.

V Plzni se o senátorské křeslo bude ucházet politolog Cabada za TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Ladislav Cabada

„Aby Senát přestal být jen razítkovací mašinka," řekl v pondělí novinářům předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Také Cabada se jako člověk, který se politologii věnuje dlouhá léta, domnívá, že Senát by měl mít pestřejší složení.

Horní komora je klíčová a trochu opomíjená instituce

„Senát by neměl být jen schvalovacím grémiem pro rozhodnutí, která jsou činěna v Poslanecké sněmovně. Měl by být nejen pojistkou, ale spíše strukturou, která obmýšlí dlouhodobé trendy, nejedná ze dne na den, jako to často vidíme ve sněmovně nebo ve vztahu vláda - sněmovna," řekl. Do politiky, kterou dosud spíše komentoval, chce proto vstoupit aktivně.

Senát je podle Cabady klíčová a trochu opomíjená instituce, která se zásadním způsobem podílí na postavení ČR v mezinárodní politice, například ratifikací mezinárodních smluv nebo vysíláním vojáků do zahraničí. Zásadně také ovlivňuje podobu Ústavního soudu nebo promlouvá do případných změn Ústavy, připomněl Cabada. V případě zvolení by se chtěl věnovat vysokému školství a výzkumu a oblasti zahraničně bezpečnostní politiky země.

TOP 09 je v Plzni nejsilnější opoziční stranou s ambicí vyhrát volby

Kandidátem TOP 09 na primátora je sedmatřicetiletý plzeňský zastupitel Ondřej Ženíšek. TOP 09 představuje v zastupitelstvu města nejsilnější opoziční stranu. V podzimních komunálních volbách má podle Ženíška ambici vyhrát. „Plzeň bude v roce 2015 Evropské hlavní město kultury. Do voleb jdeme s tím, aby otevřeným, evropským a kulturním městem byla dlouhodobě," řekl. Před zastupitelstvem bude podle něj stát například rozhodování o novém územním plánu a o budoucím fungování plzeňské vodárny.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…