V Plzni začínají Slavnosti svobody, jedny z největších za 25 let

01.05.2015 7:04

V Plzni dnes začínají Slavnosti svobody - jedny z největších za posledních 25 let. Celá Plzeň si při šestidenním programu připomene 70. výročí osvobození americkou armádou. Na slavnosti přijedou i američtí a belgičtí veteráni, kteří město osvobozovali. Je to jedna z největších výprav. I když veteránům je většinou přes 90 let a dvěma dokonce sto let, přijede jich z USA a Belgie kolem 20.

V Plzni začínají Slavnosti svobody, jedny z největších za 25 let
Foto: Jiří Hroza
Popisek: Před plzeňskou radnicí

Plzeň už je plná historické vojenské techniky, českých a amerických vlajek, vyrostly v ní tři velké vojenské kempy, jednu z největších prezentací připravila Armáda ČR. Hlavními lákadly je kromě účasti veteránů a historické techniky dnešní dopolední příjezd tanků na centrální náměstí a ukázka přestřelky s německými vojáky na věži katedrály, jak se odehrála 6. května 1945. Odpoledne město odhalí na rekonstruovaných divadelních terasách nový památník generála George Pattona. Večer na plochodrážním stadionu poprvé v ČR vystoupí americká kapela Lynyrd Skynyrd. Nedělní Convoy of Liberty ukáže 300 kusů historické i moderní vojenské techniky. Po pietním aktu Díky, Ameriko! uzavře Slavnosti svobody 6. května večer ve Velké synagoze koncert Světlo porozumění. 
   
Očekává se návštěva tisíců lidí z celé Evropy i světa. Plzeň byla posledním velkým městem osvobozeným americkou armádou a Slavnostmi svobody symbolicky končí i téměř roční série akcí, které začaly loni v Normandii při oslavách vylodění spojenců. 
 

reklama

autor: ste, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…