V Polsku se křičí kvůli chystané změně u veřejnoprávních médií. A věc se přenesla i k nám

02.01.2016 16:27

U našich severních sousedů ve sporu o veřejnoprávní média přituhuje. Ředitelé jednotlivých stanic polské veřejnoprávní televize TVP odstoupili v poslední den loňského roku ze svých funkcí. Na Nový rok to uvedla webová stránka listu Gazeta Wyborcza. Reagovali tím na čtvrteční schválení sporné novely zákona o veřejnoprávních médiích v parlamentu, která vládní straně Právo a spravedlnost (PiS) umožní dosazovat do vedoucích funkcí své lidi.

V Polsku se křičí kvůli chystané změně u veřejnoprávních médií. A věc se přenesla i k nám
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Vládní novela počítá s tím, že vstupem zákona v platnost jeho zveřejněním v úředním věstníku skončí mandáty dosavadních členů vedení a dozorčích rad Polské televize a Polského rozhlasu. K oficiální publikaci zákona chybí už jen podpis prezidenta Andrzeje Dudy. To je však považováno za formalitu, neboť hlava státu má blízko k vládní straně Právo a spravedlnost (PiS), jež novelu prosadila.

Postup vlády kritizuje opozice i Brusel

Změny, které vyvolaly kritiku ze strany opozice a nelibost v Bruselu, umožní nové vládě dosazovat do vedení veřejnoprávní televize a rozhlasu své lidi. Jakmile nová ustanovení začnou platit, pravomoc jmenovat a odvolávat šéfy veřejnoprávní televize a rozhlasu přejde na ministra státního pokladu. Až dosud byly řídící funkce a dozorčí rady ve veřejnoprávních médiích obsazovány na základě veřejných konkurzů.

Ode dneška proti novelizaci zákona protestuje originálním způsobem první program polského státního rozhlasu. Každou hodinu střídavě hraje polskou hymnu a Ódu na radost, která je neoficiální hymnou Evropské unie.

Politici vědí, že majetnictví médií jim usnadní práci

Zprávy o snahách nové polské vlády ovládnout tamní veřejnoprávní média okomentoval na svém blogu na serveru Aktuálně.cz publicista Vladimír Kučera mimo jiné těmito slovy: „Politici vědí, že majetnictví médií jim značně ušetří práci. Lépe se pak oblbuje lid.“

Ovšem za smutné považuje fakt, že sami občané volají po tom, „aby média ztratila svobodu a tím jeho manipulování a ohlupování politiky bylo snazší“.

Jak k takovému názoru přišel? Přečetl si čtenářskou diskusi „k polskému autoritářskému mediálnímu záboru“ na serveru Novinky.cz. „Tam většina diskutujících volá po něčem podobném i u nás,“ vzdychá Kučera.

Internetové diskuse nejsou menšinovou špínou

A nepřijímá „intelektuálská nadřazená tvrzení, že internetové diskuse jsou pouze jakousi menšinovou špínou“. Podle Kučery totiž reprezentativní průzkumy veřejného mínění a vnímání obecné veřejné nálady upozorňují na to, že to asi bude příslovečná špička ledovce.

Celý text Vladimíra Kučery je ZDE

Kučera varuje, že i u nás bychom mohli za určitých okolností kráčet podobnou cestou a dostat se do podobných dilemat.

Podle něj je zřejmá „zarputilá snaha o získání vlivu na veřejnoprávní média“. „Jsou kostmi v krku jak Miloše Zemana, tak Andreje Babiše. Postátnit je a udělat z nich hlásnou troubu establishmentu je vábení velmi sladké,“ tvrdí s tím, že pokud by se mocenskému uskupení Hrad-ANO podařilo získat rozhodující vliv na veřejnoprávní prostor, stalo by se neporazitelné.

„Pokud se někomu zdá podobný scénář poněkud nadnesený, až šílený, inu, jeho věc. Polsko je za rohem,“ dodává Vladimír Kučera.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…