V Polsku se ozývají výzvy k likvidaci uprchlíků

19.09.2015 16:20

Stejně jako Česká republika není ani Polsko cílem běženců z Blízkého východu či Afriky a stejně jako Česko nepředstavuje Polsko ani jednu z hlavních tranzitních zemí. Přesto na sever od našich hranic sílí především antiuprchlické nálady a objevují se dokonce výzvy volající po fyzické likvidaci uprchlíků. Exprezident Walesa je naproti tomu ochoten rozdělit se s běženci o poslední kousek chleba.

V Polsku se ozývají výzvy k likvidaci uprchlíků
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Česká televize přináší informace o tom, jak téma uprchlické krize rezonuje v polské společnosti. I v této zemi najdeme jak zastánce pomoci uprchlíkům, tak odpůrce, ale především druzí jmenovaní se projevují stále důrazněji. V této souvislosti stojí za připomenutí, že Polsko spolu s Českem odmítá zavedení povinných kvót na uprchlíky.

„Deník Gazeta Wyborcza upozornil na veřejné pobídky k likvidaci uprchlíků. V jednom z nich například uživatel otevřeně vyzýval ke zplynování běženců v bývalém nacistickém koncentračním táboře Osvětim. ‚Víme, že to nejsou běžní fašisté, kteří organizují protesty proti uprchlíkům. Jsou to lidé, kteří se nebojí zveřejňovat plné jméno, dobře vydělávají, mají rodiny,‘ varuje novinář polského listu Piotr Stasinski,“ upozorňuje server ČT.

Proti nenávisti vůči uprchlíkům se staví např. první postkomunistický polský prezident Lech Walesa, ten je ochoten rozdělit se s uprchlíky o poslední chléb. Totéž by podle jeho názoru měli učinit další Poláci, neboť běženci potřebují naši pomoc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…