V Polsku sepisují petici a formují se k blokádě průjezdu Putinových motorkářů

12.04.2015 20:20

Putinovi „Noční vlci“, motorkářský klub, chtějí na oslavu sedmdesátého výročí konce druhé světové války dojet z Berlína do Moskvy. Pojedou přitom přes Polsko i Česko. A zatímco se v Polsku americký vojenský konvoj dočkal mohutného přivítání, Rusové prý narazí na nelibost a protesty. Poláci podepisují petici a přes sociální síť Facebook připravují akce.

V Polsku sepisují petici a formují se k blokádě průjezdu Putinových motorkářů
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Ruský motorkářský klub „Noční vlci“, blízký ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, se koncem dubna chystá vyrazit na jízdu z Moskvy do Berlína. Chtějí tak oslavit 70. výročí od sovětského vítězství ve válce s nacistickým Německem. Polští odpůrci Putinovy politiky už na sociálních sítích slibují protesty proti „banditům z Ruska“ při průjezdu Polskem. Na protest proti průjezdu motorkářů Polskem se podepisuje i on-line petice.

Autoři petice se obracejí na polského ministra zahraničí Schetynu, jehož vyzývají k tomu, aby ruským motorkářům nebyl umožněn průjezd přes polské území dále do Česka, neboť nelze vyloučit, že se zapojovali i do okupace Krymu. Hlavní představitel gangu proto figuruje na seznamu osob nežádoucích v USA. Kdyby snad Polsko umožnilo průjezd motorkářů přes své území, nelze podle autorů petice vyloučit některé provokace ze strany projíždějících, které mohou být později zneužity v ruské propagandistické válce.

„Proto požadujeme, aby vůdci gangu Alexanderovi Zoldostanovi ani jeho následovníkům nebyla vydána víza k cestě přes polské území. Pokud už byla vydána, požadujeme jejich zrušení a vysvětlení, kdo je vydal a proč,“ stojí v úvodním textu v petici, kterou v elektronické podobě podepsaly přes dva tisíce lidí, přesněji 2 111.

Někteří z polských odpůrců dokonce založili i facebookové stránky "Nie dla przejazdu bandytów z Rosji przez Polskę!", kde vyzývají k blokádě ruských motorkářů. Alespoň na této stránce se k účasti na protestní akci hlásí přes 8,5 tisíce lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…