V Polsku téměř probíhá válka. Připomíná to boj Zemana se Schwarzenbergem, hlásí zpravodaj ČT

26.01.2016 19:20

Zpravodaj České televize Josef Pazderka popsal, co se v posledních týdnech a měsících děje v Polsku. Lze říci, že u našich severních sousedů probíhá téměř regulérní válka mezi dvěma tábory polské společnosti. Spor se vede o to, zda vládnoucí strana Právo a spravedlnost má právo dělat změny např. v ústavním soudu. Lidé prý očekávají, že vláda naplní svůj v podstatě sociálně demokratický ekonomický program.

V Polsku téměř probíhá válka. Připomíná to boj Zemana se Schwarzenbergem, hlásí zpravodaj ČT
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

„V Polsku existují dva ideové tábory, které spolu vedou téměř regulérní válku. Ten střet je velice emotivní a velice hluboký, ale pro českého diváka je to možná až trochu nepochopitelné. Možná nejblíže tomu je střet Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v prezidentské volbě,“ popsal v úvodu host.

Liberální část společnosti se obává, že se Polsko oddaluje od klasického západního modelu demokracie. Příznivci pravice toto vidění odmítají, tvrdí, že jde jen o výměnu jedné vlády za druhou, a pokud se do toho zapojuje EU, pak je to nepřijatelné vměšování. Podle Pazderky možná nebylo nutné tahat tyto vnitrostátní spory na celoevropskou úroveň, ale když už k tomu došlo, bude dobře, když polská vláda vše vysvětlí, pokud tvrdí, že není co skrývat, aby uklidnila jak Brusel, tak své občany. Pravicová vláda zuří a tvrdí, že se Německo opět snaží diktovat Polsku, co by mělo dělat. Jako za druhé světové války.

Lidé očekávají především splnění levicových slibů v ekonomice

Nejzávažnější spor se vede o ústavní soud. V tuto chvíli má tamní soud 12 z 15 členů a pravicová vláda schválila zákon, podle něhož soud bude usnášeníschopný jen v minimálním počtu 13 členů. Proč se vládní strana Právo a spravedlnost tolik snaží ústavní soud ovlivnit? Protože většinu soudců najmenovala ještě dnes opoziční vláda Občanské platformy, což se pravici nelíbí. „To je ale sporné vidění, ústavními soudci se stali respektovaní právníci,“ podotkl Pazderka. Dva posledně jmenovaní soudci byli podle pravice jmenováni narychlo ještě minulou vládu, takže strana Právo a spravedlnost odvolala za spolupráce s pravicovým prezidentem Andrzejem Dudou tři soudce a přijala již zmíněný zákon.

Faktem je, že Občanská platforma vládla osm let v kuse, což se nikdy dříve v moderních polských dějinách nestalo. „Poláci ale očekávali změny především v sociální oblasti. Polsku se sice v posledních letech ekonomicky dařilo, ale lidé dnešní opozici vyčítají, že se tento ekonomický růst neprojevil v regionech,“ popsal situaci Pazderka. Právo a spravedlnost je sice ideologicky hodně napravo, ale její ekonomický program se podle Pazderky v podstatě shoduje s programem klasické sociální demokracie. Občanská platforma je ideologicky také hodně pravicová, ale ne tolik jako Právo a spravedlnost. „S nálepkou liberála bych v Polsku velmi šetřil,“ varoval host.

Roli hraje i uprchlická krize

Dnešní polskou politickou scénu ještě zneprůhledňuje jeden fakt. Premiérkou je sice Beata Szydlová, ale rozhodující roli v zemi podle Pazderky hraje Jarosław Kaczyński, který by prý rád řídil Polsko ze stínu, aniž by za něco nesl odpovědnost.

Polské volby ovlivnila i otázka migrační krize. Končící vláda Občanské platformy nakonec kývla na to, že některá opatření včetně kvót přijme, a to mělo na řadu lidí negativní vliv. Lze v podstatě říci, že to mnoho voličů rozlítilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…