V Praze a dalších městech se bude večer opět demonstrovat

17.05.2017 6:30

V Praze a dalších sedmi městech Česka se na dnešní večer znovu chystají demonstrace namířené proti předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, prezidentovi Miloši Zemanovi a na podporu dodržování Ústavy. Akce jsou pokračováním protestů ze středy minulého týdne, kterých se účastnily tisíce lidí.

V Praze a dalších městech se bude večer opět demonstrovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další demonstrace v návaznosti na středeční protest proti ministrovi financí Andreji Babišovi a prezidentu Miloši Zemanovi tentokrát sešli na Hradčanském náměstí před Pražským hradem

Dnešní demonstrace začnou v 18:00. V Praze se lidé sejdou na Václavském náměstí, po zhruba hodinovém programu se podle svolavatelů vydá pochod na Pražský hrad. Na facebooku zájem o akci vyjádřilo 10.000 lidí a účast přislíbilo 4600 lidí. Minulý týden ve středu se na Václavském náměstí sešly tisíce lidí. Organizátoři s odvoláním na policejní odhad uváděli 20.000 až 30.000 protestujících. Operátor T-Mobile uvedl, že podle analýzy jeho dat bylo účastníků na Václavském náměstí o 19.000 lidí více než předchozí středu, celkem to bylo zhruba 33.500 lidí. Server iRozhlas.cz pak na fotografii napočítal asi 8300 účastníků.

V ostatních větších městech se sešly stovky lidí. Demonstrace se dnes opakují v Brně, Liberci, Olomouci a Českých Budějovicích, nově se přidají města Hradec Králové, Ostrava a Uherské Hradiště. Demonstrace tentokrát nesou širší název „Je to na nás! Proč? Proto!“. Demonstrující budou požadovat zbavení vlivu hnutí ANO na Ministerstvo financí a odstoupení prezidenta Zemana z funkce nebo zahájení jednání o podání ústavní žaloby.

Prezident Zeman minulý týden řekl, že už zažil víc demonstrací proti sobě a všechny protesty časem vymizely.  Stejně tak se nebude za měsíc nebo dva mluvit ani o těchto demonstracích,“ uvedl před týdnem. Protestující označil za „kraválisty“ a připomněl, že na druhou stranu mají „svaté právo demonstrovat“.

Naopak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) minulý týden ocenil, kolik lidí se po celé České republice dokázalo postavit za dodržování Ústavy a za politickou kulturu a demokracii. Míní, že demonstrace jen potvrzují jeho názor, že Babišův odchod je nezbytný a že je nezbytné, aby prezident jeho návrhu vyhověl.

Současnou vládní krizi rozpoutaly nejasnosti kolem podnikání a majetkových poměrů ministra financí Andreje Babiše (ANO). Premiér Sobotka nejprve oznámil, že podá demisi celé vlády, nakonec ale prezidentovi navrhl odvolání Babiše z funkce. Zeman se chce do situace vložit po čtvrtečním návratu z Číny. V úterním rozhovoru premiéra s ČTK Sobotka uvedl, že Zeman nemá důvod protahovat odvolání Babiše. Když se ukáže, že prezident Ústavu nerespektuje, musí Sobotka konat jako premiér. Návrh na odvolání Babiše leží na Hradě od 5. května.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…