V Praze bude konference o nebezpečích islamismu v Evropě

24.08.2015 16:15

Radikalizace evropských muslimů a islamistický terorismus v souvislosti s takzvaným Islámským státem budou patřit mezi debatní témata bezpečnostní konference, která se uskuteční příští týden v Praze. Podle Radko Hokovského z pořádajícího myšlenkového uskupení Evropské hodnoty se vnitřní bezpečnost Evropy stává nejzásadnější pro budoucnost evropské integrace a pro povahu evropských liberálně-demokratických režimů.

V Praze bude konference o nebezpečích islamismu v Evropě
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Islámský stát dbá na pečlivé zaznamenávání poprav křesťanů

K radikalizaci mezi muslimy v Evropě přispívá podle něho právě existence Islámského státu, která také podněcuje aktivity islamistických teroristů. Hokovský soudí, že se tento stát nepodaří v nejbližších letech vojensky zničit. "Regionální aktéři, kteří mají schopnost proti Islámskému státu vystoupit, nemají dostatečnou motivaci," řekl dnes na tiskové konferenci. I v případě, že by Islámský stát zanikl, jeho ideologie bude dál zejména mladé muslimy v Evropě ovlivňovat, dodal. 
   
Střední Evropa se podle Hokovského zatím s problémem radikalizace muslimů nepotýká. V Česku, na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku jsou komunity malé, je ale podle něho nutné je sledovat, včetně vlivů ze zahraničí. Hokovský soudí, že dříve nebo později může teroristickému útoku čelit i Česká republika. 
   
Konference se uskuteční ve čtvrtek 3. září ve Sněmovně. Vystoupí podle organizátorů například ředitel Europolu Rob Wainwright, protiteroristický koordinátor Rady EU Gilles de Kerchove nebo výkonný ředitel vlivného britského protiextremistického myšlenkového uskupení Haras Rafiq. Na následující dva dny pořadatelé naplánovali školení zaměřené na Islámský stát a příčiny radikalizace v Evropě. 
   
Konference s názvem Internal Security Forum Prague by neměla být jednorázovou akcí. Příští rok by se měla podle organizátorů zaměřit na imigrační krizi.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…