V Praze bude pokračovat rozhodčí soud kvůli Blance, IDS hrozí, že kvůli dluhům města opustí stavbu

14.01.2015 6:12

V Praze bude dnes odpoledne pokračovat rozhodčí soud kvůli sporu Prahy a firmy Inženýring dopravních staveb ohledně tunelového komplexu Blanka. Soud pravděpodobně konečný verdikt nevynese. IDS hrozí, že ve čtvrtek kvůli dluhům města opustí stavbu. Podle vývoje v soudním jednání se bude firma rozhodovat, zda tak skutečně učiní a také zda vyslyší žádost města o schůzku. Ta by se měla uskutečnit ve čtvrtek.

V Praze bude pokračovat rozhodčí soud kvůli Blance, IDS hrozí, že kvůli dluhům města opustí stavbu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavba tunelu Blanka

Tunel Blanka, který bez propojení se Strahovským tunelem vyjde na zhruba 37 miliard Kč, by se po opakovaných odkladech měl otevřít letos v dubnu. IDS tvrdí, že její odchod by znamenal zastavení veškerých prací a zdržení v řádu měsíců. Praha proto zároveň pokračuje v přípravě výběrového řízení na nového správce stavby, který by případně IDS nahradil.

IDS chce dalších 150 milionů

Firma IDS podle informací ČTK za své služby dosud inkasovala 202 milionů korun, chce ale víc, než bylo v původní smlouvě. Práce na stavbě se protáhly, firmě vzrostly náklady a žádá proto dalších 150 milionů korun.

Tunel Blanka, jehož stavbu zadala politická garnitura pod vedením primátora Pavla Béma (ODS), měl být zprovozněn v roce 2011. V průběhu let se projekt prodražil minimálně o šest miliard korun. Rozhodčí soud už řešil spory Prahy se stavební firmou Metrostav. Šlo o částky v řádu miliard korun.


 

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …