V Praze demonstrovalo několik desítek lidí proti Putinovi

24.01.2015 15:51

Několik desítek lidí se dnes po poledni sešlo na Staroměstském náměstí v Praze na happeningu proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a jeho údajně agresivní politice. Protestovali také proti českému prezidentovi Miloši Zemanovi, který Putina pozval do Prahy na oslavy 70. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora v Osvětimi. Akce se má v metropoli uskutečnit příští týden, ruská hlava státu ale nedorazí.

V Praze demonstrovalo několik desítek lidí proti Putinovi
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

"S pozváním ostře nesouhlasíme a rozhodli jsme se tento svůj distanc vyjádřit poklidným happeningem," řekl ČTK jeden z organizátorů dnešního protestu Martin Uhlíř. Lidé si rozdělili žluté a modré karty v barvách ukrajinské vlajky a vytvořili písmena "NO", tedy anglicky "NE". Podle Uhlíře chtějí, aby se Putin dostal před tribunál v Haagu.

Rozbalili mimo jiné dvanáctimetrový obraz sochy Putina, který měl přimalovaný podobný knírek, jaký nosil Adolf Hitler, a na prsou měl tři medaile. Na nich byla pěticípá hvězda, hákový kříž a srp s kladivem. Organizátoři chtěli akcí upozornit na zločiny, které údajně Putin páchá se svými vojáky na východě Ukrajiny. "Byla jsem pozvána přes Facebook. Ráda bych podpořila Ukrajinu. Nelíbí se mi to, co se děje, například anexe Ruska vůči Ukrajině. Je důležité, aby lidé dali najevo svůj názor," řekla ČTK účastnice demonstrace Blanka Šimková z Prahy.

Na náměstí přišla i skupina podporovatelů Putina. Měli naopak české vlajky. Nesli také nápis: "Nebojím se Putina, bojím se servilnosti evropských politiků a zákeřnosti Ukrajinců". Obě skupinky na sebe pokřikovaly. Akce skončila zhruba ve 14:00.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…